Cześć,
Miesiąc temu upadłem na kolano podczas zbiegania spod Czarnego Stawu pod Rysami. Upadłem centralnie na rzepkę. Pojawił się ostry ból, poźniej kolano lekko spuchło.
Obkładalem altacetem i wstrzymałem sie przez tydzień z bieganiem, po czym przebieglem 5km. Niestety po biegu ból w kolanie wrócił. Ból występuje w lewym kolanie z prawej strony rzepki i dodatkowo czuję ciągnący ból w czwórce nad rzepką po prawej stronie. Odczekałem jeszcze tydzień, po tamtym biegu i zrobiłem USG. Wyszedł niewielki wysięk w stawie kolanowym. Poza tym w porządku. Lekarz zaproponował 2 tygodnie przerwy. Powiedział, że jak chce przyspieszyć proces leczehia, to powinienem pójść do ortopedy po proszki przeciwzapalhe, co też zrobiłem. Ortopeda z kolei mnie zaskoczył i powiedział, że mam konfilkt rzepkowo-udowy. Zrobiłem RTG kolan w pozycji marchanta, które nie wykazało tej przypadłości. Byłem też u fizjo, który znalazł i rozmasował bolące miejsce pod lweym kolanem z lwej sjego strohy. To było ok tydzień temu.
Wczoraj przebegłem 12 km i czuje oba kolana, a w zasadzie czuję mocne spięcie I lekki ból czwórek tuż ponad kolanami. Dodatkowo w tej lewej nodze czuję ból, gdy po biegu próbuję rozciagnąć czwórkę łapiąc nogę za kostkę i przyciagając ją od tyłu do czwórki. Jest to dość ostry ból w pod rzepką po jej prawej stronie. Po wyprostowaniu kolana ból ustepuje. Czy może to być efekt braku ćwiczeń wzmacniających ? Biegam od dwóch lat i poza bieganiem i rozciąganiem po biegu nie robię dodatkowych ćwiczeń. Może to jeszcze kwestia wysięku w kolanie ?
Jakie konkretnie ćwiczenia powinienem wprowadzić ?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Paweł
Kolano
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Robienie 12km po kilku tygodniach przerwy i poważnej kontuzji chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem. Radziłbym jeszcze raz skontaktować się z lekarzem i fizjo.
Biegi długie na fb: https://www.facebook.com/Biegi-długie-112451610619803/
Instagram: www.instagram.com/run_life1/
Instagram: www.instagram.com/run_life1/