Gdzie jest błąd ?? Żywienie ??
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć
brałem ostatnio udział w biegu górskim i znowu miałem sytuację z którą spotkałem się już rok temu na podobnym górskim biegu
otóż czuję jakby mój żołądek w ogóle nie trawił ;/
zjadam żel, piję IZO i wszystko mi się w tym żołądku tam bardzo bardzo powoli trawi ;/ a energia nie dociera i w pewnym momencie jestem pod ścianą bo już mam mdłości , żołądek pełny a ja czuję głód
dodam też że strasznie mocno się przy tym spociłem ( aż mi się skarpetki w butach zsunęły !!# do połowy )
może to efekt przegrzania ???
sam już nie wiem
siłowo jest luksus, a pokonał mnie drugi raz żołądek ??
Oczywiście po trasie wymiotowałem i na chwilę było lepiej, ale przecież po tym wymiocie musiałem coś zjeść, więc zjadłem i znowu mdłości i gula w gardle ;/
brałem ostatnio udział w biegu górskim i znowu miałem sytuację z którą spotkałem się już rok temu na podobnym górskim biegu
otóż czuję jakby mój żołądek w ogóle nie trawił ;/
zjadam żel, piję IZO i wszystko mi się w tym żołądku tam bardzo bardzo powoli trawi ;/ a energia nie dociera i w pewnym momencie jestem pod ścianą bo już mam mdłości , żołądek pełny a ja czuję głód
dodam też że strasznie mocno się przy tym spociłem ( aż mi się skarpetki w butach zsunęły !!# do połowy )
może to efekt przegrzania ???
sam już nie wiem
siłowo jest luksus, a pokonał mnie drugi raz żołądek ??
Oczywiście po trasie wymiotowałem i na chwilę było lepiej, ale przecież po tym wymiocie musiałem coś zjeść, więc zjadłem i znowu mdłości i gula w gardle ;/
Biegasz czy trenujesz ????
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Jak to po raz kolejny i to na żel+IZO może spróbuj na następnym jeść 'normalnie', w sensie zwykłe kanapki + woda i sprawdź czy żołądek tak samo reaguje.
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
ale dlaczego ja w początkowej fazie biegu tak bardzo chłonę płyny ??
kurde piję jak smok a później po środku trasy np. po 50 km juz tak dużo nie potrzebuję i piję normalnie i przestaję się pocić
kurde piję jak smok a później po środku trasy np. po 50 km juz tak dużo nie potrzebuję i piję normalnie i przestaję się pocić
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Spokojnie na kanapkach też dojedziesz
Batonik zwykły też spoko, chociaż ja na zmęczeniu nie wyobrażam sobie wciśnięcia słodkiej czekoladowej masy ale to kwestia w 100% indywidualna.
Widzisz na początku już sam piszesz, że wiele pijesz czyli żołądek już zapełniasz i będzie szybko tam chlupać. To też możesz spróbować trochę ograniczyć.
Batonik zwykły też spoko, chociaż ja na zmęczeniu nie wyobrażam sobie wciśnięcia słodkiej czekoladowej masy ale to kwestia w 100% indywidualna.
Widzisz na początku już sam piszesz, że wiele pijesz czyli żołądek już zapełniasz i będzie szybko tam chlupać. To też możesz spróbować trochę ograniczyć.
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
To lej po głowie i karku
- Jaca_CH
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:57
- Życiówka w maratonie: 3:28:03
Moim zdaniem zwykła kanpka da Ci więcej poweru niż żel. Aczkolwiek może to być bardzo indywidualne.Pyth0n pisze:pytanie czy taka zwykła kanapka pozwoli mi na pokonanie dystansu do następnego punktu
Ja ostatnio na dłuższy trening wziąłęm paczkę kabanosów i wsunąłem je w trakcie treningu, gdzieś po 10 km Na "drugie danie" wszedł baton a żele wróciły ze mną do domu.
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
z tego co czytam to na tych zawodach jemy jak śmieciarki ;]
wszystko co wchodzi byle by pełno było ;']
ale fakt cipsy to chętnie bym wciągnął :"D
wszystko co wchodzi byle by pełno było ;']
ale fakt cipsy to chętnie bym wciągnął :"D