Pytanie o makra - białko, tłuszcz, węglowodany

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 737
Rejestracja: 31 gru 2015, 09:24
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post

Cześć,
od kilku dni jestem na diecie - chcę lekko zredukować, ale zrobić to z głową, by nie obniżyć regeneracji, więc zdecydowałam się na dietetyka sportowego i klinicznego jednocześnie. Cele to lekka redukcja, nabranie dobrych nawyków żywieniowych, likwidacja kompulsów na punkcie słodyczy.
158 cm, 48,5 kg, BMI w normie, ale taki typ budowy, że jest warstwa tkanki tłuszczowej, której mogę się pozbyć.
Z racji 5 treningów biegowych (kilometraż z reguły 60-70 km) i 3 uzupełniających na początek kcal mam sporo - 2070 kcal, rozkład białek, tłuszczów, węgli - procentowo B/T/W - 24/23/53, ilościowo w gramach 100/90/215, 4 posiłki. Sporo białka i tłuszczów, ale posiłki dzięki temu sycą.

A pytanie moje - ciekawa jestem jak u Was wyglądają makra, jaki macie stosunek węglowodanów do pozostałych składników albo jak na kilogram masy ciała to wygląda?

Obawiałam się, że mało węgli, ale ponoć tyle jest ok, poniżej 180 g nie powinnam schodzić (3,7g na 1 kg masy ciała)
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633

Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993

5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Burzyk
Wyga
Wyga
Posty: 68
Rejestracja: 06 maja 2008, 12:57
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Rzeszów

Nieprzeczytany post

Szczerze to ja nigdy nie liczyłem makr itd. Staraj się żeby twoja dieta nie była chwilowa tylko stała się porostu częścią twojego życia, bo psychika najważniejsze.
to give anything less than your best is to sacrifice the gift(Steve prefontaine)

Endurance Coach Level II
ODPOWIEDZ