Skręcenie stawu skokowego
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 56min
- Życiówka w maratonie: brak
Po jakim czasie wróciliście do biegania i odzyskaliście pełen zakres ruchomości tego stawu? Jaki mieliście stopień skręcenia i czy mieliście nogę w gipsie, stabilizatorze, czy tylko zalecali wam odciążenie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
hm po jakiś 2.5 miesiąca wróciłem do biegania (tylko tartan). Pęknięta torebka i naderwane więzadło strzałkowo-skokowe + 2 inne naciągnięte. Czy noga wróciła do pełnej ruchomości hmm czuje, że nie, ale jak fizjo badała to niby w obydwu jest podobnie. Problem jest taki, że dalej czuje chwilowy (0.5sec) mocny ból jak stopa gwałtownie stanie na jakąś nierówność (czyli bieganie po górach odpada ;<). Minęło od czasu kontuzji ~4.5 miesiąca. Po tartanie 0 nieprzyjemnych odczuć.
Ortopeda kazał przez 6 tyg nosić gips. Na szczęście tego nie robiłem (drugi ortopeda już prywatnie kazał 3-4tyg, fizjo stwierdziła, że jakbym nosił 6tyg to wrócić do sprawności byłoby mi znacznie trudniej).
Polecam ogarnięcie krio+laserów. Nie są drogie a powinny przyśpieszyć gojenie.
Polecam także kupno poduszki sensorycznej.
Ortopeda kazał przez 6 tyg nosić gips. Na szczęście tego nie robiłem (drugi ortopeda już prywatnie kazał 3-4tyg, fizjo stwierdziła, że jakbym nosił 6tyg to wrócić do sprawności byłoby mi znacznie trudniej).
Polecam ogarnięcie krio+laserów. Nie są drogie a powinny przyśpieszyć gojenie.
Polecam także kupno poduszki sensorycznej.
-
- Wyga
po jakim czasie od urazu rozpocząłeś rehabilitację? Czy po tych 2,5 miesiącach stan tej ruchomości był taki jak dziś, czy mniejszy?khorne pisze:hm po jakiś 2.5 miesiąca wróciłem do biegania (tylko tartan). Pęknięta torebka i naderwane więzadło strzałkowo-skokowe + 2 inne naciągnięte. Czy noga wróciła do pełnej ruchomości hmm czuje, że nie, ale jak fizjo badała to niby w obydwu jest podobnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
bodajze po 2tyg zaczalem zabiegi krio+lasery.
Przed powrotem do biegania mialem raczej mniejsza ruchomość. Po powrocie zacząłem także ćwiczyć z gumami.
Z perspektywy czasu uwazam, ze zbyt slabo rehabilitowalem noge zaraz po sciagnieciu gipsu.
Przed powrotem do biegania mialem raczej mniejsza ruchomość. Po powrocie zacząłem także ćwiczyć z gumami.
Z perspektywy czasu uwazam, ze zbyt slabo rehabilitowalem noge zaraz po sciagnieciu gipsu.
-
- Wyga
widze, że kiepsko to wygląda u mnie zresztą podobnie źle, chociaż ja nie miałam nogi w gipsie, to po 3 miesiącach od urazu w trakcie której miałam profesjonalną rehabilitację, nie jestem w stanie normalnie schodzić po schodach Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia, może?
-
- Zaprawiony W Bojach
Miałaś robione usg stawu skokowego? Co wyszło ? Jeśli to jest tylko naderwane a nie zerwane to nie wygląda to normalnie. Po 3 miesiącach to Ty powinnaś skakać po schodach a nie chodzić..
-
- Wyga
usg będę miała za kilka dni, bo każdy to olał, łącznie ze mną - ogólnie dużo wskazywało, że to skręcenie 1, ewentualnie może 2 stopnia, więc skupiłam się na rehabilitacji, a nie diagnostyce
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak można rehabilitować coś, jeśli się nie ma podstawowych informacji co jest uszkodzone i w jakim stopniu? WTF ?
I nie traktuj tego jako zarzut do Ciebie, Ty jesteś poszkodowana i Ty masz prawo nie wiedzieć o takich rzeczach. To pytanie do Twoich rehabilitantów i ich kompletnie nieprofesjonalnemu podejściu. To tak jakby lekarz 'leczył' kogoś na podstawie tekstu "boli mnie brzuch", bez sprawdzenia co jest 'popsute' i w jakim stopniu.
I nie traktuj tego jako zarzut do Ciebie, Ty jesteś poszkodowana i Ty masz prawo nie wiedzieć o takich rzeczach. To pytanie do Twoich rehabilitantów i ich kompletnie nieprofesjonalnemu podejściu. To tak jakby lekarz 'leczył' kogoś na podstawie tekstu "boli mnie brzuch", bez sprawdzenia co jest 'popsute' i w jakim stopniu.
-
- Wyga
z jednej strony się zgodzę, ale z drugiej testy palpacyjne miałam robione kilka razy i to zarówno przez lekarza, jak i fizjoterapeuty, nic nie wskazywało początkowo na jakieś komplikacje, a oni mnie jeszcze uspokajali - co prawda do czasu, ale jednak. Z tego, co Ty piszesz na podstawie swojej kontuzji, to ja jestem przerażona Jeszcze się łudzę, że może tam nie są więzadła uszkodzone (a przynajmniej zerwane całkowicie), może to po prostu jakaś utrudniona regeneracja? Miał ktoś może tak?
-
- Zaprawiony W Bojach
Test palpacyjny a USG to w mojej ocenie kompletnie inna bajka. Aczkolwiek tutaj mogę się mylić, nie jestem lekarzem, nie znam się.
Co do mojego przypadku różnica jest taka, że w niebiegowym życiu kompletnie nie odczuwam tego, że miałem problem ze stawem skokowym..
Co do mojego przypadku różnica jest taka, że w niebiegowym życiu kompletnie nie odczuwam tego, że miałem problem ze stawem skokowym..
-
- Rozgrzewający Się
Po urazach stawu skokowego a takze w przypadku osób które mają skłonności do skręceń należy zadbać o prawidłową stabilizację stawu.
Zainteresowanym polecam ten artykuł: https://fizjoplaner.pl/trening-stabiliz ... owego.html
Pozdrawiam
Fizjomen
Zainteresowanym polecam ten artykuł: https://fizjoplaner.pl/trening-stabiliz ... owego.html
Pozdrawiam
Fizjomen
-
- Rozgrzewający Się
to rzeczywiście nie brzmi dobrze... brat po skręceniu stawu robił rehabilitacje w poradni stopy na Targówku i po dwóch miesiąc już skakał. radziłabym lekarza odwiedzic raz jeszcze