Zaburzenia czucia i widzenia.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
joeletaxi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Czy to normalne, ze podczas biegu dziwnie drętwieje - czasem obie ręce,czasem jedna. Muszę je "strzepywac" często bo "przestaje czuć swoje cialo". Do tego muszę stale patrzeć przed siebie bo jeśli tylko spojrze na stopy /opuszczę głowę, to kręci mi się w glowie, czuje się jak pijana, obraz lekko się rozmywa. Nie czuje się jakbym miała zemdlec, tylko jakbym traciła kontakt z rzeczywistoscia.
Dodam że mam 25 lat, biegam od niedawna, jestem ogólnie zdrowa, szczupła, dziś przebieglam swoje pierwsze ponad 10 km i czułam ze mogę więcej, ale zaczęłam panikowac z tym dziwnym czuciem i widzeniem.. Bieglam w idealnej temperaturze 13 stopni, czulam ze jest ok, ale nie daje mi spokoju to uczucie tracenia kontaktu, gorszego widzenia.. Tak samo jak oglądam filmy z zawodów jak ludzie na mecie padają wykończeni na glebę.. U mnie nie ma takiej opcji bo wtedy zawroty glowy sa nie do wytrzymania. Po biegu musze tak minimum 5 minut isc szybko z wysoką uniesiona glowa żeby "nie paść". Proszę tylko o wskazowki czy to normalne czy efekt jakiejś nerwicy.. ;)
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć. To w żadnym wypadku nie jest normalne.
Przede wszystkim: zaprzestań czynności które wywołują takie objawy.
Udaj się najpierw do neurologa, potem do fizjoterapeuty.
To co opisujesz prawdopodobnie może być objawami poważnych problemów z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Poważnych, co nie znaczy że nieodwracalnych. Tak jak napisałem: najpierw neurolog, później fizjoterapeuta: dyplomowany, kliniczny. Nie żaden szaman od kręgów, bo taki może narobić większych szkód.
joeletaxi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczesniej mialam bóle kręgosłupa bo pracuje przed komputerem i na zmiane bolaly mnie jego rozne części. Odkad biegam dolegliwości właśnie minęły..
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tamte dolegliwości minęły, pojawiły się inne, mogące świadczyć o znacznym pogłębieniu się problemu. Samo bieganie sprawy nie załatwi. Trzeba problem zdiagnozować z neurologiem a potem rozpracować z dobrym fizjoterapeutą, który wytłumaczy oraz pokaże jak ćwiczyć i jak siedzieć przed komputerem oraz sprawdzi, czy robisz to dobrze.
Potem można wrócić do biegania. Powodzenia.
tomekzrzeszowa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zaburzenia czucia oraz widzenia mogą być związane z rozwojem choroby która nazywa się stwardnienie rozsiane. Są tp pierwsze objawy notowane u chorych i 80% tych osób właśnie notuje zaburzenia wzroku http://www.stwardnienieforum.pl/podwojn ... rozsianym/ a jestem najczęściej związane z zapaleniem nerwu trójdzielnego wiele takich właśnie bardzo subtelnych objawów może dawać nam znać że w organizmie dzieje się coś złego ja bym tego nie bagatelizował i poszedłbym do lekarza.

Jeśli do objawów tych dołączy się drżenie oraz objawy związane z drgawkami koniecznie odwiedziłbym dobrego neurologa. Są to typowe objawy stwardnienia rozsianego. Przeczytaj więcej Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Stwardnienie_rozsiane
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomekzrzeszowa pisze: Są to typowe objawy stwardnienia rozsianego. Przeczytaj więcej Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Stwardnienie_rozsiane
Wikipedia to średnie źródło wiedzy medycznej. Zastanawiam się czy twoje posty to spam, czy próba przestraszenia ludzi? Co będzie następne, nowotwór czy udar?
ODPOWIEDZ