Itbs a środki przeciwzapalne
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej, od ok 7 tygodni zmagam się z ITBS. Robię ćwiczenia wzmacniające takie jak np. opisane w http://warszawskibiegacz.pl/itbs-najlep ... acniajace/ . Oprócz tego rolluje pasmo. Chodziłem też do fizjoterapeuty, który robił masaż manualny oraz ultradźwięki i laser. Jako, że mnie nie przechodziło postanowiłem sobie zrobić 3 tyg. przerwę w bieganiu (jako, że też na wakacjach byłem itp, i uznałem że to dobry moment). Niestety wczoraj pierwszy trening po przerwie i na ok 4 km znów czułem charakterystyczny dyskomfort (dziś, dzień po treningu czuje już ból przy chodzeniu). Zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić, żeby wrócić. Czy podanie zastrzyku przeciwzapalnego do dobry pomysł? Czy po takim zastrzyku też się robi przerwę w bieganiu czy niekoniecznie ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Środki przeciwzapalne to bardzo zły pomysł, który niczego nie rozwiąże. Dalej będzie tak samo, jedynie przez pewien czas być może nie będziesz tego odczuwał jako ból. Będą za to efekty uboczne stosowania leków.
Co oprócz ultradźwięków, masażu i lasera robił ten fizjoterapeuta? Jakie ćwiczenia ci zalecił? Pytam bo wygląda na to, że dobrze było by spróbować u innego, mającego doświadczenie ze sportowcami. Nie każdy zna się na wszystkim.
Co oprócz ultradźwięków, masażu i lasera robił ten fizjoterapeuta? Jakie ćwiczenia ci zalecił? Pytam bo wygląda na to, że dobrze było by spróbować u innego, mającego doświadczenie ze sportowcami. Nie każdy zna się na wszystkim.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Pasmo wymaga mocnego rozmasowania i rozluźnienia, od czubków palców aż po przyczepy do kręgosłupa i mięśni brzucha. U mnie 3 wizyty u fizjo, podczas których wyłem jak ranny zwierz i przy dobrej profilaktyce (rolowanie, rozciąganie, solidna dawka treningu siłowego z obciążeniem) problem jak na raze praktycznie nie istnieje.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Dyskutant
{code}
jakie ćwiczenia ci zalecił?
{code}
Głównie na mięśnie pośladkowe, do tego dodałem i tak swoje tzn. część z tych do których dodałem linka.
Poza tym, również zalecił ćwiczenia siłowe (na siłowni) na nogi. No i rolowanie (choć stwierdził, że wg. najnowszych badań nie powinno się rolować powięzi, ale jak to stwierdził, że wyniki badań się zmieniają, a większość pacjentów mówi, że rolowanie im pomaga - więc proponował abym spróbował).
Zazwyczaj jest tak, że podczas biegu czuje bardziej dyskomfort niż ból, boli dopiero po dobrych kilku godzinach po treningu lub następnego dnia przy chodzeniu. Po dniu objawy przy chodzeniu znikają. No i znów pojawią się na treningu itd....
Oprócz ćwiczeń wzmacniających, siłowych, rozciągania, rolowania powinienem biegać? Tak jak pisałem zrobił 3 tyg. przerwy w nadziei, że pomoże to coś. I tyle pomogło, że ów dyskomfort zacząłem czuć na 4 km, a nie na 2 km jak do tej pory.
jakie ćwiczenia ci zalecił?
{code}
Głównie na mięśnie pośladkowe, do tego dodałem i tak swoje tzn. część z tych do których dodałem linka.
Poza tym, również zalecił ćwiczenia siłowe (na siłowni) na nogi. No i rolowanie (choć stwierdził, że wg. najnowszych badań nie powinno się rolować powięzi, ale jak to stwierdził, że wyniki badań się zmieniają, a większość pacjentów mówi, że rolowanie im pomaga - więc proponował abym spróbował).
Zazwyczaj jest tak, że podczas biegu czuje bardziej dyskomfort niż ból, boli dopiero po dobrych kilku godzinach po treningu lub następnego dnia przy chodzeniu. Po dniu objawy przy chodzeniu znikają. No i znów pojawią się na treningu itd....
Oprócz ćwiczeń wzmacniających, siłowych, rozciągania, rolowania powinienem biegać? Tak jak pisałem zrobił 3 tyg. przerwy w nadziei, że pomoże to coś. I tyle pomogło, że ów dyskomfort zacząłem czuć na 4 km, a nie na 2 km jak do tej pory.