Jajka czy banan ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wiem że jest mnóstwo tematów na ten temat i każdy organizm też jest różny .Ale mnie chodzi tylko o to co lepsze po treningu ,a co przed ?
Chodzi o regeneracje ,siłę itd.
Dodam że biegam już długo ,kilka lat .
Wiek 40 lat ,waga mniej niż 80 kg ,wzrost 178 .
nie jestem specjalista ale jajko , bo ma wiecej bialkaFufa7809 pisze:Wiem że jest mnóstwo tematów na ten temat i każdy organizm też jest różny .Ale mnie chodzi tylko o to co lepsze po treningu ,a co przed ?
-
- Rozgrzewający Się
Witam
Nie jesteś specjalistą ale wyniki pierwsza klasa ,coś w tym musi być!!!!!
Jak u Ciebie to wygląda mniej więcej ,bo chciałbym przebiec maraton .
Nie mam za bardzo możliwości super przygotowań , głównie dlatego że za granicą robię i długo ,sił brak .Ale przyczyną może być odżywianie.
Nie chce się opychać na noc więc chodzi mi o treściwe rzeczy , właśnie jak jajka .
Bez przygotowania w niedzielę przebiegłem 28 km , około 3 godzin więc chyba nie jest tak źle ))
Nie mam za bardzo możliwości super przygotowań , głównie dlatego że za granicą robię i długo ,sił brak .Ale przyczyną może być odżywianie.
Nie chce się opychać na noc więc chodzi mi o treściwe rzeczy , właśnie jak jajka .
Bez przygotowania w niedzielę przebiegłem 28 km , około 3 godzin więc chyba nie jest tak źle ))
Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i przemyślałem sobie czy napewno dobrze zrozumiałem.Fufa7809 pisze:Witam
I wydaje mi się ,ze nie do konca się rozumiemy
Przykładowo jakbyś biegł 28km w tempie poniżej 5 min na km to jajko nie było by dobrym pomysłem aby zjeść podczas biegu a banan tak.
Przykładowo mi zależy na pozbyciu się wagi ( dlatego skutkiem ubocznym jest prędkość, bo puls spada z wagą)
Dodatkowo to zależy od sytuacji i celu.
przed treningiem zależy kiedy
Przykładowo ja wstaje 5 rano i ide biegac nadczo, ale lepiej jest cokolwiek rzucic na ruszt, bo organizm nie lubi jezdzic "bez naoliwienia"
JAjko jest dobre w moim przypadku aby zjeść białko - przed treningiem ale jeśli odrazu po jajku pójdę biegać, dla organizmu jest za ciężki posiłek, żeby odrazu biegać trzeba poczekac z godzinę aby się przetrawiło a na to nie mam czasu rano. Dlatego pół banana jest ok odrazu po wstaniu i wybiegnięciu .
jesli trening byłby 8 a wstaje 5 to jajko ok, choć na cięzkie treningi to lepiej np bułkę białą z dżemem
po treningu trzeba uzupełnić białko dlatego jajko jest ok, ale to także zależy, bo po ciężkim treningu za cięzkie jest jajko to lepiej aby było w płynie niż np smażone jajko.
Banan jest bardziej potrzebny do rozkręcenia organizmu albo utrzymania np podczas biegu, bo daje tylko energie jajko bardziej do budowy masy mięśniowej, regeneracji.
p.s
jak chcesz przebiec swój pierwszy maraton , to proponuje jakis plan miec, bo ja kiedys myslalem ,ze bez planu sie uda wystarczy 30tki biegac ale dobry plan to podstawa , bo jak nie robisz interwałów to efekt sciany może CIe zaskoczyć, bo organizm nie przyzwyczajony do wysokiego pulsu, jak nie robisz długich wybiegań tylko interwały to człowiek pada, bo organizm nie przyzwyczajony do długich dystansów. Dobry plan musi uwzględniać interwały,długie wybiegania,PRZERWY-odpoczynki , SYSTEMATYCZNOŚĆ
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.
Niestety teraz nie mam tyle czasu na trening i siły, było owszem wszystko ,ale wyszło że wyjechałem i niestety poukładało się inaczej .
A chciałem maraton zrobić przed 40 , chyba nici bez treningu...
Muszę poukładać dietę aby nabrać sił ,to może się uda ....
Niestety teraz nie mam tyle czasu na trening i siły, było owszem wszystko ,ale wyszło że wyjechałem i niestety poukładało się inaczej .
A chciałem maraton zrobić przed 40 , chyba nici bez treningu...
Muszę poukładać dietę aby nabrać sił ,to może się uda ....
- cava
- Zaprawiony W Bojach
Posiłek po treningu powinien zawierać białko (regeneracja) oraz węglowodany (odbudowa glikogenu)
więc: i jajka i banany.
+ dobrze by było wrzucić dodatkowo jakieś węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze oraz trochę zieleniny czy innych warzyw bo one tez przyśpieszają oczyszczanie organizmu z odpadów metabolicznych po wysiłku.
No to może jajka w lubianej formie + szejk owocowo warzywny z: 1 banan, pół pęczka botwinki (młode buraki z nacią), pół szklanki wody, kawałek imbiru.
Botwinę można zastąpić dowolną zieleniną: natką pietruszki, jarmużem, selerem naciowym, szpinakiem, innymi liśćmi, czy nawet surowym brokułem
Wprawdzie po przeleceniu nastu km zdrowym tempem i posiadaniu niecałych 160 cm wzrostu i pracy siedzącej, zdechłabym z głodu do rana po takiej kolacji, ale na tym forum obowiązuje zaginanie kalorycznej rzeczywistości. No to może przeżyjesz do tego maratonu.
Ale szczerze powiem, ze jajka zjadłabym minimum 2, szejka połknęła w pierwszej kolejności, a do tego ze 2 solidne kromki żytniego razowca z masłem i sporą sałatkę warzywną z awokado i oliwą.
więc: i jajka i banany.
+ dobrze by było wrzucić dodatkowo jakieś węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze oraz trochę zieleniny czy innych warzyw bo one tez przyśpieszają oczyszczanie organizmu z odpadów metabolicznych po wysiłku.
No to może jajka w lubianej formie + szejk owocowo warzywny z: 1 banan, pół pęczka botwinki (młode buraki z nacią), pół szklanki wody, kawałek imbiru.
Botwinę można zastąpić dowolną zieleniną: natką pietruszki, jarmużem, selerem naciowym, szpinakiem, innymi liśćmi, czy nawet surowym brokułem
Wprawdzie po przeleceniu nastu km zdrowym tempem i posiadaniu niecałych 160 cm wzrostu i pracy siedzącej, zdechłabym z głodu do rana po takiej kolacji, ale na tym forum obowiązuje zaginanie kalorycznej rzeczywistości. No to może przeżyjesz do tego maratonu.
Ale szczerze powiem, ze jajka zjadłabym minimum 2, szejka połknęła w pierwszej kolejności, a do tego ze 2 solidne kromki żytniego razowca z masłem i sporą sałatkę warzywną z awokado i oliwą.
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję bardzo za odpowiedź i podpowiedzi co i jak.
Przydadzą się .
Kurczę tylko u mnie kończy się tylko na dwóch jajkach po biegu i wodzie .
Ciężko będzie ,ale z tym szejkiem to super pomysł ...
Przydadzą się .
Kurczę tylko u mnie kończy się tylko na dwóch jajkach po biegu i wodzie .
Ciężko będzie ,ale z tym szejkiem to super pomysł ...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
@Jan123
Cos nie pasuje w twoich wynikach:
1 km 2m:24s
1 Meile 4m:27s
3 km 11m:08s
3 Meilen 18m:45s
5 km 19m:28s
Miales 20 lat przerwy?
Miales 20 lat przerwy?
chyba schodzimy z tematuRolli pisze:@Jan123
Miales 20 lat przerwy?
wyniki ponizej 5 km to bym wziął jako błąd tolerancji, bo nie po atestowanym odcinku
5km na parkrun 20,25 to chyba moj najszybszy czas na najkrótszym dystansie .
To wyniki raczej z 2015 roku maraton 3:18 i w tedy mial najwieksze predkosci , ale 20 kilo przytyłem i juz takich osiągnięć nie mam.
zwiekszyłem długość treningów a nie jakość i mimo,ze wiecej biegałem ,km robilm to waga rosła
-
- Rozgrzewający Się
Właśnie a oprócz bananów i szejków ...
Mięso itd...
A z owoców ????
Pistacie ponoć jedne z lepszych ????
Co mogliście polecić ,ale tak jak pisałem jestem za granicą ,więc prosto i szybko ...
Co z tłuszczy.....
Tak prosto dla zwykłego człowieka
Takie najbardziej popularne , wartościowe produkty ...
Będę wdzięczny ...
I proszę o wyrozumiałość ....
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Mięso itd...
A z owoców ????
Co mogliście polecić ,ale tak jak pisałem jestem za granicą ,więc prosto i szybko ...
Co z tłuszczy.....
Będę wdzięczny ...
Ale sprecyzuje kiedy i jaki cel .Fufa7809 pisze:Właśnie a oprócz bananów i szejków ...
Mięso itd...
A z owoców ????
Co z tłuszczy.....
Będę wdzięczny ...
Pytasz czy owoc przed spaniem czy po treningu jakim 30 km czy interwały 30 min?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Sorry ze nie w temacie. Ale mnie interesują te wyniki na 1 km in na 1 maile. Toz to nacjonalna czołówka... a tu 5km w 19 minut? Co sie stało?Jan123 pisze:chyba schodzimy z tematuRolli pisze:@Jan123
Miales 20 lat przerwy?
wyniki ponizej 5 km to bym wziął jako błąd tolerancji, bo nie po atestowanym odcinku
5km na parkrun 20,25 to chyba moj najszybszy czas na najkrótszym dystansie .
To wyniki raczej z 2015 roku maraton 3:18 i w tedy mial najwieksze predkosci , ale 20 kilo przytyłem i juz takich osiągnięć nie mam.
zwiekszyłem długość treningów a nie jakość i mimo,ze wiecej biegałem ,km robilm to waga rosła
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Mieso? Dzik, jeleń, wołowina, wieprzowina, sarnina, baranina, kroliczyzna, łosoś, szprotki, sardynki, sardele, śledzie, kaszanka, salceson, pasztet, podroby jak serce wieprzowe, watroba wieprzowaFufa7809 pisze:Właśnie a oprócz bananów i szejków ...
Mięso itd...
A z owoców ????
Co z tłuszczy.....
Będę wdzięczny ...
Owoce? Ananas, papaya, borowkk, maliny, jagody, agrest, porzeczki czerwone i czarne, aronia, truskawki, daktyle, figi, arbuz
Orzechy? Pistacje, macadamia, brazylijskie, włoskie, laskowe, migdaly
Tłuszcze? Smalec, boczek, słonina, tłusta smietana, tłuste sery długo dojrzewające, jajka, oliwa z oliwek, awokado, olej kokosowy, maslo 82%, maslo ghee.
Węglowodany złożone? Quinoa, kasza jaglana, kasza gryczana, ryz basmati, bataty, ziemniaki
Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'