Spadek tętna w trakcie biegu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć, na wstępie nadmienię, że biegam bardzo amatorsko i niezbyt często, to bardziej taki dodatek do treningu piłkarskiego. To teraz do rzeczy, odkąd zacząłem monitorować tętno w trakcie biegania (zegarek polar m430) obserwuję powtarzający się schemat tzn. tętno systematycznie rośnie do powiedzmy ok 160 ud/min następnie po około 10-15 minutach nagle spada i utrzymuje się na poziomie 120-130 (nie ma to związku z ukształtowaniem terenu) i po kolejnych około 10 minutach znowu wskakuje na wyższy poziom i dalej rośnie (wykres w załączniku). W momencie gdy tętno jest na tym niskim poziomie (120-130 ud/min) czuję się osłabiony. Czy to jest coś względnie normalnego u osób niezbyt dobrze wytrenowanych? Nie mogę nigdzie znaleźć podobnego tematu więc postanowiłem zapytać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
... i jeśli nie jest to związane ze spadkiem tempa, i nie ma możliwości błędnego pomiary tętna (bateria, luzy na pasku etc.) - to jest to całkowicie nienormalne! Proponuję jeszcze sprawdzić za pomocą innego pulsometru i jeśli będzie tak samo, to :
... niezwłocznie wizytę u lekarza, i to najlepiej od razu kardiologa!
... niezwłocznie wizytę u lekarza, i to najlepiej od razu kardiologa!
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja bym na początku sprawdziła pomiar, najlepiej nie z nadgarstka a z pasa...
A jeśli wyniki się potwierdzą, i nie jest to błąd pomiaru, to tylko napiszę to, co poprzednik - > kardiolog, ekg wysiłkowe itd...
Wysłane z Tapatalka
A jeśli wyniki się potwierdzą, i nie jest to błąd pomiaru, to tylko napiszę to, co poprzednik - > kardiolog, ekg wysiłkowe itd...
Wysłane z Tapatalka
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za rady. Mam w domu jeszcze stary pulsometr z pomiarem na pasku, co prawa nie jest to najlepszy sprzęt ale w ramach eksperymentu spróbuję z oboma włączonymi jednocześnie. Jeśli na obu będzie widać taką tendencję to raczej będzie można uznać, że to nie błąd.
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
wręcz - na pewno, będzie można tak uznać, oby - nie.wikom9 pisze:Dzięki za rady. Mam w domu jeszcze stary pulsometr z pomiarem na pasku, co prawa nie jest to najlepszy sprzęt ale w ramach eksperymentu spróbuję z oboma włączonymi jednocześnie. Jeśli na obu będzie widać taką tendencję to raczej będzie można uznać, że to nie błąd.
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wszystkie te pomiary z nagdgarstka to kant doopy można potłuc.jarjan pisze:aaaa ! bo m430 mierzy z nadgarstka!
To miej nadzieję, że to błędny pomiar.
Cóż, jeśli gadżeciarze nie dają się przekonać
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Byłbym ostrożny z tymi zarzutami o kompromitacji.bosak pisze:Ludzie. Nie kompromitujcie się.... Każdy gabinet swojego "własnego" lekarza rodzinnego ma fachowy pulsometr i EKG... A wy tętna mierzycie na chińskich zegarkach, paskach
Pulsometru, tym bardziej fachowego , nie ma żaden gabinet, co najwyżej, ciśnieniomierz z pomiarem tętna, a to chociażby z tak prozaicznego powodu, że tętno (chwilowe) może sobie lekarz bez żadnego przyrządu zmierzyć.
Nie ma żadnej pewności, że problem o którym pisze wikom9 ( o ile w ogóle jest) wystąpi w sytuacji niewysiłkowej, a bieżni do zrobienia EKG wysiłkowego to raczej żaden rodzinny nie ma.
To są właśnie te niuanse dotyczące kompromitacji.
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Maratonczyk
- Dyskutant
Raczej u lekarza sobie nie pobiega :p A skoro problem pojawia się podczas biegu...bosak pisze:Ludzie. Nie kompromitujcie się.... Każdy gabinet swojego "własnego" lekarza rodzinnego ma fachowy pulsometr i EKG... A wy tętna mierzycie na chińskich zegarkach, paskach
Wszystko można osiągnąć - wystarczy chcieć i działać!
- marek301
- Zaprawiony W Bojach
Ciekawy przypadek, muszę przyznać.wikom9 pisze:...W momencie gdy tętno jest na tym niskim poziomie (120-130 ud/min) czuję się osłabiony. Czy to jest coś względnie normalnego u osób niezbyt dobrze wytrenowanych? ...
Moja rada, to zaprzyjaźnić się z Lekarzem "sportowym",
najlepiej Kardiologiem. Lekarz bez "doświadczenia",
może podjąć, wygodną i bezpieczną strategię(dla niego samego).
Nie musi to być coś optymalnego dla Ciebie!
Niestety często "wylewa się dziecko z kąpielą",
podejmuje się "nieoptymalne" decyzje itp. itd.....
Bardzo dobrze, że jest reakcja z Twojej strony,
zapaliło się "czerwone światełko" i Ty prawidłowo zareagowałeś.
Taka postawa jest godna pochwały i naśladowania!
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
taaa, co tam 6 lat studiów, specjalizacje, praktyka, jak internet wie lepiej