Okresowe spadki tętna
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 38:43
- Życiówka w maratonie: 3:12:32
Witam! Analizując treningi na wykresach tętna pojawiają się okresowe bardzo króciutko trwające spadki tętna.
Wykres wygląda jak grzebień . Nie odczuwam ich w praktyce w ogóle. Myślałem, że to wada sprzętu. Zmieniłem garmina 310xt na 920xt i nic się nie zmieniło. EKG i pozostałe wyniki bardzo dobre.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
W obydwu Garminach masz tak samo? A używasz ten sam nadajnik? Tzn pasek? Bo to pewnie jakiś problem z paskiem.
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Nie odczuwasz, bo to nie są spadki tętna, tylko zakłócenia odczytu tętna.
Spróbuj mocniej (ciaśniej) zapiąć pasek z HRM , jeśli sytuacja się nie zmieni i bardzo będzie to tobie przeszkadzało - wiedząc, że - jak w zdaniu poprzednim - to musisz wymienić czujnik/pasek z czujnikiem. Ja bym się tym jednak nie przejmował. Tętno chwilowe (przez większość treningu), średnie i max - masz mierzone prawidłowo.
U mnie takie piki występują gdy idąc spać zakładam pasek z czujnikiem, żeby zbadać tętno spoczynkowe - gdy się w nocy przewracam/wiercę - co nie jest typowe dla sytuacji gdy biegnę - to luzy na pasku objawiają się w ten sposób.
Spróbuj mocniej (ciaśniej) zapiąć pasek z HRM , jeśli sytuacja się nie zmieni i bardzo będzie to tobie przeszkadzało - wiedząc, że - jak w zdaniu poprzednim - to musisz wymienić czujnik/pasek z czujnikiem. Ja bym się tym jednak nie przejmował. Tętno chwilowe (przez większość treningu), średnie i max - masz mierzone prawidłowo.
U mnie takie piki występują gdy idąc spać zakładam pasek z czujnikiem, żeby zbadać tętno spoczynkowe - gdy się w nocy przewracam/wiercę - co nie jest typowe dla sytuacji gdy biegnę - to luzy na pasku objawiają się w ten sposób.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław