Czy to może być wynik tarczycy?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Strasznie bolą mnie łydki, mam wrażenie palenia pod kołdrą. Potworne zmęczenie pomimo snu, odpoczynku. Stan ten utrzymuje się już długo. Odżywianie i witaminy nie mają tu nic do rzeczy, ponieważ już to zmieniłem. Ostatnio zaczęły mi też wypadać włosy. Wyniki krwi mam w normie, jedyny niepokój budzi tarczyca na granicy.
TSH 4,010
FT3 4,07
Co sądzicie?
New Balance but biegowy
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idź do lekarza.
paulina_es
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nawet lekarz rodzinny Ci już coś powie, więc śmigaj do niego. Jeśli coś go zaniepokoi to wyśle Cię do endokrynologa i tyle.
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Byłem u lekarzy kilkunastu. Stwierdzili że wszystko jest ok. Nie wiem czy to ma związek ale kiedy bardzo dużo spaceruję to ból przechodzi. Powiedzmy kiedy przejdę 10km dziennie. Wtedy łydki są w porządku.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idź do psychologa.
Byłeś u kilkunastu lekarzy i wszyscy ciebie okłamują? :hejhej: Ale w internecie, na forum biegowym, powiedzą ci co jest nie tak z tobą... Ogarnij się.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Myślę, że nie ma co pokpiwać z osób w takiej sytuacji.

Wystarczy popytać cierpiących np. na fibromialgię.
Podejrzewam, że 9 na 10 lekarzy potraktowało ich jako zwykłych hipochondryków zanim udało się zdiagnozować (jeśli w ogóle) tą jednostkę chorobową.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Akurat z tymi wynikami tarczycy, to poszłabym do endokrynologa...
Wg tabeli norm tsh jest w normie, co widać na wydruku wyników, więc patrząc na wydruk wyników "jest ok", ale, czego się nie mówi, ta norma jest zależna od wieku....
Z niedoczynnością tarczycy zmagam się od wielu lat, i np kobieta w moim wieku nie powinna mieć tsh wyższego niż 2, planując ciążę jeszcze mniej (choć wg tabelki "norma" jest do chyba 4,5...) - jak spytałam o to endokrynolog, to usłyszałam, że "mając 50 lat takie wartości będą powiedzmy w normie, ale w moim wieku mam mieć <2"
A tak naprawdę to też trochę kwestia indywidualna....
I jak byłam kiedyś u lekarza rodzinnego, to usłyszałam, że odpocząć, itd, wypadające garściami włosy albo schodząca skóra to pewnie stres, a ból stawów, to pewnie już wiek (miałam 30 lat...) itd...
Poszłam do endokrynologa prywatnie, po unormowaniu tarczycy mogłam znowu zacząć normalnie żyć...

Zbadaj jeszcze ft4 i poziom Wit D

Wysłane z Tapatalka
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A dlaczego witamina D a nie badania prostaty? "Kierujecie" na badania jakie wam do głowy przyjdą. A ja pisząc o psychologu piszę jak najbardziej poważnie!! I w tym wątku i innych. Małysz nie umiał skakać bez psychologa. Stoch podobnie. Każdy sportowa kadra ma psychologa. Jak myślicie? Dla jaj? A może najpierw robić tysiące badań które i tak nic nie pokażą (w większości przypadków). Bo jak po poście powyżej widać skoro coś jest w zakresie referencyjnym (nie mylić z normami) to to też źle...
Poza tym jeśli organizm buntuje się zmęczeniem, to nic tak nie leczy jak odpoczynek!!! No po to te odczucie w mózgu. Ale nie jeden dzień a tydzień, albo i miesiąc. I nie ma zamienników typu zmęczony jestem po bieganiu to będę chodził 10-15 km, albo pójdę na basen, albo rower. Odpoczynek to odpoczynek od wszystkiego.
A co do włosów. Miałem kolegów, którym w szkole średniej w klasie 2-3 czyli 17-18 lat zakola się robiły że hej. Może trzeba użyć reklamowanego szamponu, to będzie poprawa, ale przed tym i tak się nie obronisz. Ale możesz zrobić 1500 100 900 badań... Albo pójść na prostą wizytę do dermatologa na NFZ. Nie ma tragicznych kolejek.
ODPOWIEDZ