Kontuzja mięśnia dwugłowego uda. Jak postepować?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, witam.

Podczas ostatniego meczu ligowego (wczoraj, sobota) byłem zmuszony opuścić boisko, ponieważ pod sam koniec przy długim sprincie pociągnął mnie mięsień dwugłowy uda. Od razu po robiłem okłady lodem. Na jutro jestem umówiony do fizjoterapeuty, który ustali plan rehabilitacji, ale chciałbym dowiedzieć się czegoś o domowych sposobach na przyśpieszenie powrotu do pełni sprawności. Mam dostęp do różnych akcesoriów typu roller. Ktoś ma jakieś pomysły? Dzięki za odpowiedź.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć,

Trzymaj się z daleka od rollera. W pierwszej fazie rehabilitacji to miejsce potrzebuje spokoju żeby móc zacząć się goić. Z domowych metod masz R.I.C.E. W praktyce, jeśli czuję że coś niedobrego się zadziało, zakładam na bolącą kończynę najprostrzą opaskę uciskową z apteki zarówno na noc, jak i na dzień, jeśli w niczym nie przeszkadza. Trzeba tylko dobrze dobrać rozmiar żeby uciskała, ale nie blokowała krążenia,
Obrazek
Kot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, więc tymczasowo rolowanie odpuszczę sobie. Dzięki za odpowiedź.
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No nie do końca się z tym zgadzam, ale jak to mówią są dwie szkoły: falenicka i otwocka.... Miałem podobny uraz, przy sprincie właśnie. Stosowałem rolowanie, maści i dość szybko powróciłem do pełnej sprawności mięśnia. Jak długo się będzie czekać, to może dojść do powstania zrostów, które skrócą zakres działania mięśnia i przy podobnych sprintach może dojść do podobnych urazów. Ale to moje zdanie. Pozdro
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ