dieta/trening pod 400 metrów

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
usp99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Od 3 lat biegam dystans 400m. Nie mam diety, jeśli chodzi o odżywki/suplementy to dwa lata temu, przez okres miesiąca stosowałem kreatyne i bcaa. Po tym, w przeciągu dwóch lat, czyli do stycznia tego roku jedyne co stosowałem to carbo. Od lutego tego roku zacząłem brać kreatyne (5g przed treningiem- tcm kfd) i beta alanine (2g przed treningiem- olimp). Nie znam się na tym za bardzo, więc proszę o doradzenie czy stosuję dobre suplementy i czy powinienem dorzucić coś do tego np.: dietę lub inne odżywki oraz czy mój plan treningowy jest dobry. Informacje o mnie: 79kg, 184cm, 18 lat. Jeśli chodzi o wyniki to na 400m biegam 49,6s ale mam przy tym mało szybkości (100m- 11,9, 200m- 23,3). Mój plan treningowy wygląda mniej więcej tak:
>poniedziałek- podbiegi (a, c, wieloskoki)
>wtorek- bieganie np.: 5x400m, 5x200m lub 10x200m
>środa- skipy (a,c) łącznie 2000m skipów dookoła stadionu, na koniec 6x100m rozbieganie
>czwartek- siłownia (ćwiczenia na atlasie, półprzysiady na prowadnicy, wypady, skipy, na koniec rozbieganie)
>piątek- bieganie np.: 10x400m lub 5x400m, 5x200m
>sobota- szybkość, skipy (a, c, wieloskoki), starty niskie, starty wysokie
>niedziela- rozbieganie a potem basenik
Z góry dziękuję za pomoc ;)
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie znam się na odżywkach, nic nie podpowiem.
Jestem pewien, że na twoim poziomie łykanie chemii niewiele pomoże.

Dziwisz się, że masz słabą szybkość? A skąd ona ma być, skoro w twoim treningu mało ćwiczysz szybkości. Twój opis jest lakoniczny, ale wynika z niego, że tylko trening sobotni jest typową szybkością. Nie wiem jak wygląda program siły, którą robisz- tam powinno się robić elementy budujące moc. A z opisu odnoszę wrażenie, że może to być siła wytrzymałościowa.
Moim zdaniem poważnym błędem jest usytuowanie treningu szybkościowego w mikrocyklu. Szybkość powinna być robiona na maksymalnej świeżości, czyli na pierwszym treningu w mikrocyklu.

Radziłbym pomyśleć o przedłużeniu się na 800m. Wyniki na 100/200m nie rokują dużego postępu na 400m.
W twoim wieku biegałem podobnie na 400m (17lat- 50,41s- 190cm- 75kg), ale byłem nieco szybszy (11,54/23,14s).
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
usp99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ogólnie jeśli chodzi o trening, to trener ustala co mam robić, a niestety metody mojego trenera są trochę "przestarzałe" i to nie tylko moje zdanie, lecz wielu osób. Program treningowy, który przedstawiłem wykonuję w okresie styczeń/luty więc szybkości nie jest dużo. Mimo to ma Pan rację, też uważam, że nawet w sezonie mało jej robię. Postaram się porozmawiać z trenerem i to zmienić. Jeśli chodzi o 800m, uważam, że nie nadaję się do tego dystansu. Biegałem już ten dystans, bez żadnych przygotowań, jak to trener powiedział, jako "przerywnik" w sezonie. Ledwo złamałem 2 minuty, poza tym, zepsułem ten bieg kompletnie taktycznie. Musiał bym zmienić swój cykl treningowy i trochę się "przedłużyć". Oczywiście, nie odrzucam 800m definitywnie ale myślę, że przynajmniej na razie pozostanę przy 400m. Nie trenuję jakoś bardzo długo i uważam, że moje dotychczasowe treningi były słabo efektywne. Myślę, że rozmowa z trenerem i zmiana treningów powinna dać efekty.
Albo zmiana trenera :)
Dziękuję za pomoc ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Nie znam się na odżywkach, nic nie podpowiem.
Jestem pewien, że na twoim poziomie łykanie chemii niewiele pomoże.

Dziwisz się, że masz słabą szybkość? A skąd ona ma być, skoro w twoim treningu mało ćwiczysz szybkości. Twój opis jest lakoniczny, ale wynika z niego, że tylko trening sobotni jest typową szybkością. Nie wiem jak wygląda program siły, którą robisz- tam powinno się robić elementy budujące moc. A z opisu odnoszę wrażenie, że może to być siła wytrzymałościowa.
Moim zdaniem poważnym błędem jest usytuowanie treningu szybkościowego w mikrocyklu. Szybkość powinna być robiona na maksymalnej świeżości, czyli na pierwszym treningu w mikrocyklu.

Radziłbym pomyśleć o przedłużeniu się na 800m. Wyniki na 100/200m nie rokują dużego postępu na 400m.
W twoim wieku biegałem podobnie na 400m (17lat- 50,41s- 190cm- 75kg), ale byłem nieco szybszy (11,54/23,14s).
800m prawdopodobnie odpada całkowicie. Brak jakiejkolwiek bazy tlenowej.

Mi sie wydaje, ze tak jak piszesz, podkręcenie treningu szybkościowego da mu wiecej na 400m. A szybkie wybiegania, jakie potrzebujesz do 800m trzeba sobie najpierw zapracować. Na co kolega nie ma dużej ochoty...

No i dajcie sobie spokój z tymi czarodziejskimi dietami.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ