Bieganie na antybiotyku ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wycior
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Miałem zapalenie okostnej(zęba) i spuchło mi dziąsło po wizycie doktor usunął mi ropień i przepisał antybiotyk (AUGMENTIN).
Dzisiaj robiłem trening siłowy FBW i było całkiem ok .

Dziąsło mam jeszcze opuchnięte(już nie tak mocno ale jest) ale już nie boli czy mogę biegać na tym antybiotyku .
Pytam bo mam już tydzień przerwy a przede mną jeszcze tydzień antybiotyku :( .
New Balance but biegowy
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co mnie uczono, nie biega się biorąc antybiotyki. Sama miałam przerwę z tego powodu + kilka dni po, ponieważ ich działanie utrzymuje się dłużej. Jeśli dostałeś takie leki ( a nie jest to wiatmina C), to znaczy, że organizm potrzebuje odpoczynku.
wycior
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jednak nie wytrzymałem i pobiegłem z dobrym wynikiem :) . Nie czułem żadnego osłabienia .
Bianka16 pisze:Jeśli dostałeś takie leki ( a nie jest to wiatmina C), to znaczy, że organizm potrzebuje odpoczynku.
Tak. Ale w moim przypadku nie jest to jakaś ciężka infekcja, antybiotyk ma zlikwidować bakterie które się zadomowiły przy jednym zębie .
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, wiem, że nie jest nic niby ogromnego. Ty jesteś skupiony na bieganiu, ale Twój organizm na walce z "przeciwnikiem". Ja po antybiotyku miałam nawet większy power, więc nie o takie osłabienie tutaj chodzi. Czasem lepiej odpuścić te kilka dni, niż później się zdziwić. Bieganie to jednak wysiłek, ochłodzenie, a więc potencjalnie coś, co może osłabić już i tak naruszony przez bakterie organizm. Osobiście wolałabym odpuścić, bo tak jest bezpieczniej.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak. Ale w moim przypadku nie jest to jakaś ciężka infekcja, antybiotyk ma zlikwidować bakterie które się zadomowiły przy jednym zębie .
Hehe. Się zdziwisz jak Ci taki ząb posieje tymi bakteriami na serducho :bum: ale co ja tam wiem :lalala:

Wysłane z mojego SM-A510F .
zeluzg
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja po wyrwaniu zęba dostałem antybiotyk. Chyba był to ten co ty bierzesz. Lekarz mi powiedział aby kilka dni odpuścić sobie siłownie itd. tak też zrobiłem.

kiedys też brałem antybiotyk na cos innego i normalnie biegałem i nic mi nie było.
Lexios
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 2:50:25

Nieprzeczytany post

Dzis byłem u lekarza i mi zapisał antybiotyk bo mam goraczke i kaszel, a ja mu ze mam teraz starty a przecież antybiotyk osłabia i nie powinno sie biegac chyba 4-5 dni po stosowaniu bo można sobie nawet serce uszkodzić, a on do mnie że od ludzi ciekawych rzeczy sie idzie dowiedzieć i ze to jest mit z tym osłabianiem,co Wy na to?
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zmień lekarza. To oczywiste, że wszelkie niedoleczone przeziębienia czy grypy nie są obojętne dla organizmu. A co do tego uszkodzenia serca, niestety, to nie jest mit. Zdarza się jako jedno z powikłań.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sratata, antybiotyk nie osłabia. Jest dla organizmu sam w sobie obojętny. Bieganie na antybiotyku nie uszkodzi Ci serca, ani Cię nie zabije. To co Cię osłabia to zakażenie bakteryjne z którym walczy organizm. Tyle i aż tyle.

Zresztą skoro antybiotyk osłabia to dlaczego po prawidłowo dobranej kuracji pacjent czuje się lepiej? Przecież skoro antybiotyk osłabia już osłabiony organizm to powinno być jeszcze gorzej.
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chodzi o osłabienie przez antybiotyk lecz przez chorobę i to ona uszkadza serce a nie lek. Poza tym wspomniałam o powikłaniach po chorobie a nie po braniu leków.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Lexios pisze:Dzis byłem u lekarza i mi zapisał antybiotyk bo mam goraczke i kaszel, a ja mu ze mam teraz starty a przecież antybiotyk osłabia i nie powinno sie biegac chyba 4-5 dni po stosowaniu bo można sobie nawet serce uszkodzić, a on do mnie że od ludzi ciekawych rzeczy sie idzie dowiedzieć i ze to jest mit z tym osłabianiem,co Wy na to?
Antybiotyk na goraczke i kaszel teraz sie przepisuje?
Ja bym zainwestował w surowa cebuke i czosnek.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Lexios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

i gardło mocno czerwone
zeluzg
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

organizm jest wyjałowiony po antybiotykach. W tamtym roku miałem przykry incydent i 8 dni spędziłem w szpitalu gdzie byłem szprycowany antybiotykami + słaba dieta. Po powrocie do domu, pierwszy trening to był koszmar. 10 Km nogi jak z waty. 3 razy się zatrzymywałem żeby chwilę ocapnąć.

Najlepiej pobrać trochę witamin + jeść konkretnie i po czasie wszystko wraca do normy :)
Lexios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

8 dni nie biegalem, powrot to normalnie masakra tetno na kazdym treningu o 10 wyzsze niz normalnie, antybiotyku nie stosowalem, przed choroba smigalem ponad 100 km na tydzien a teraz sobie tego nie wyobrazam. Ile po chorobie utrzymuje sie taki stan bo kurcze zawody sie zblizaja a formy nie ma :(
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Różnie przechodzimy choroby i trudno na podstawie swoich doświadczeń radzić coś innemu.
Ostatnio mnie grypa powaliła 21.02. Leżałem w łóżku ze sporą gorączką i przez 7 dni brałem antybiotyki.
Przerwę w bieganiu miałem 9 dni.
Zacząłem wolno, krótkie dystanse i ze straszną "niemocą" - puls wysoki, nawet 15-20 bpm wyżej niż normalnie.
Dziś już jest ponad 2 tyg od zakończenia choroby. Puls się uspokoił ale czuję jak mi mocy brakuje. Wczoraj dopiero zrobiłem mocniejszą jednostkę i nie było lekko.
Na razie się jeszcze oszczędzam, ale 8.04 mam zaplanowany maraton w Dębnie.
Taka choroba potrafi wybić z rytmu.

Należy obserwować swój organizm i nie kierować się opiniami innych, bo kopiując zachowania innych osób, możemy dostać rykoszetem ze zwiększoną mocą.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ