Witamina C (lewoskrętna)
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Fragment artykułu dot. witaminy C:
"WITAMINA C LEWOSKRĘTNA - czyli o wprowadzaniu konsumentów w błąd
Witamina C (kwas L-(+)-askorbinowy) jest zawsze prawoskrętna, niezależnie od tego, czy pochodzi z owoców, warzyw, leków oraz np. suplementów diety i innych kategorii środków spożywczych. Z kolei lewoskrętny izomer kwasu askorbinowego D-(-)-askorbinowy służy jako konserwator żywności, wykazuje jedynie 5% aktywności witaminy C i nie stanowi formy dopuszczonej do produkcji leków oraz suplementów diety. Wiele osób daje się nabrać, wierząc w informacje, według których najlepiej przyswajalną witaminą C jest jej odmiana "lewoskrętna", której nie można kupić w aptece, bo tam dostępna jest tylko prawoskrętna, która nie działa, i tylko lewoskrętna zapewni najlepsze efekty, bo jest taka sama jak naturalna z owoców i warzyw. Niektórzy cieszą się z tej niewiedzy innych, bo można na niej zarobić."
I jeszcze wypowiedź pani profesor Iwony Wawer:
"Rozlewająca się fala dezinformacji w sprawie witaminy C wymaga ostrej reakcji środowisk naukowych. Nie powinno się tolerować sytuacji, kiedy nieuczciwi producenci zarabiają pieniądze, wmawiając ludziom, że przemysł farmaceutyczny produkuje nieprzyswajalną formę tej witaminy. W cząsteczce kwasu askorbinowego są dwa centra chiralne, może więc istnieć on w postaci czterech izomerów. Witaminą C jest tylko jeden z nich, kwas L(+)-askorbinowy. Znak plus oznacza, że odchyla on płaszczyznę polaryzacji światła w prawo (jest prawoskrętny). "L" nie oznacza, że jest lewoskrętny, ale że jest to stereoizomer (enancjomer) szeregu L. Drugi ze stereoizomerów, kwas D(-)-izoaskorbinowy, nazywany kwasem erytrobowym, nie jest witaminą. W przemyśle wykorzystuje się stereospecyficzny proces Reichsteina dający kwas L-(+)-askorbinowy, a nie mieszaninę tych stereoizomerów L i D. Korzystając z polarymetru na pracowni, studenci farmacji szybko sprawdzają, jaka forma jest w suplemencie. Kwas D-(-)-izoaskorbinowy ma właściwą skręcalność optyczną -16,6st, a kwas L-(+)-askorbinowy ok. +21st."
"WITAMINA C LEWOSKRĘTNA - czyli o wprowadzaniu konsumentów w błąd
Witamina C (kwas L-(+)-askorbinowy) jest zawsze prawoskrętna, niezależnie od tego, czy pochodzi z owoców, warzyw, leków oraz np. suplementów diety i innych kategorii środków spożywczych. Z kolei lewoskrętny izomer kwasu askorbinowego D-(-)-askorbinowy służy jako konserwator żywności, wykazuje jedynie 5% aktywności witaminy C i nie stanowi formy dopuszczonej do produkcji leków oraz suplementów diety. Wiele osób daje się nabrać, wierząc w informacje, według których najlepiej przyswajalną witaminą C jest jej odmiana "lewoskrętna", której nie można kupić w aptece, bo tam dostępna jest tylko prawoskrętna, która nie działa, i tylko lewoskrętna zapewni najlepsze efekty, bo jest taka sama jak naturalna z owoców i warzyw. Niektórzy cieszą się z tej niewiedzy innych, bo można na niej zarobić."
I jeszcze wypowiedź pani profesor Iwony Wawer:
"Rozlewająca się fala dezinformacji w sprawie witaminy C wymaga ostrej reakcji środowisk naukowych. Nie powinno się tolerować sytuacji, kiedy nieuczciwi producenci zarabiają pieniądze, wmawiając ludziom, że przemysł farmaceutyczny produkuje nieprzyswajalną formę tej witaminy. W cząsteczce kwasu askorbinowego są dwa centra chiralne, może więc istnieć on w postaci czterech izomerów. Witaminą C jest tylko jeden z nich, kwas L(+)-askorbinowy. Znak plus oznacza, że odchyla on płaszczyznę polaryzacji światła w prawo (jest prawoskrętny). "L" nie oznacza, że jest lewoskrętny, ale że jest to stereoizomer (enancjomer) szeregu L. Drugi ze stereoizomerów, kwas D(-)-izoaskorbinowy, nazywany kwasem erytrobowym, nie jest witaminą. W przemyśle wykorzystuje się stereospecyficzny proces Reichsteina dający kwas L-(+)-askorbinowy, a nie mieszaninę tych stereoizomerów L i D. Korzystając z polarymetru na pracowni, studenci farmacji szybko sprawdzają, jaka forma jest w suplemencie. Kwas D-(-)-izoaskorbinowy ma właściwą skręcalność optyczną -16,6st, a kwas L-(+)-askorbinowy ok. +21st."
- Malinka091
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:05
- Życiówka w maratonie: BRAK
Ja też czytałam, że to jest jedna wielka ściema!!! I po co oni wprowadzają ludzi w błąd?
WITAM!
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Marna sensacja, podsycana pewnie przez aptekarzy, bo jak kraj zalała tania witamina C po 40 zeta za kg
(a w aptece kupuje się w przeliczeniu za jakieś 800 zł/kg), to nic dziwnego, że rozpaczają :>
Zysk na durnej witaminie C większy jak na narkotykach
(a w aptece kupuje się w przeliczeniu za jakieś 800 zł/kg), to nic dziwnego, że rozpaczają :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli pociskanie naiwnym "lewoskrętnej witaminy C" można porównać do sprzedawania kiełbasy z solą drogową. Z tą tylko różnicą, że w przypadku "witaminy" odbywa się to z pełną wiedzą naciąganych na taki zakupKrzysiekJ pisze:Witamina C (kwas L-(+)-askorbinowy) jest zawsze prawoskrętna, niezależnie od tego, czy pochodzi z owoców, warzyw, leków oraz np. suplementów diety i innych kategorii środków spożywczych. Z kolei lewoskrętny izomer kwasu askorbinowego D-(-)-askorbinowy służy jako konserwator żywności, wykazuje jedynie 5% aktywności witaminy C i nie stanowi formy dopuszczonej do produkcji leków oraz suplementów diety.
Czy należy rozumieć, że jej nabywcy na złość bigpharmie postanowili się opychać konserwantem do żywności?Lisciasty pisze:Marna sensacja, podsycana pewnie przez aptekarzy, bo jak kraj zalała tania witamina C po 40 zeta za kg
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Słuchajcie, prawdziwą witaminę C ma jedynie Ziębosław.
Fajnie, że powstał ten temat, bo chciałem biec do apteki i kupować witaminę c w tabletkach.
Fajnie, że powstał ten temat, bo chciałem biec do apteki i kupować witaminę c w tabletkach.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
Ja nabyłem "witaminę C (kwas L-askorbinowy)" za 40 zeta/kg, można więc przyjąć, że jestem nabywcą.Kangoor5 pisze: Czy należy rozumieć, że jej nabywcy na złość bigpharmie postanowili się opychać konserwantem do żywności?
Nie robię nikomu na złość, kupiłem bo wychodzi taniej :> A ci co lamentują to według mnie aptekarze, sprzedający to samo 20 x drożej. Ot tyle.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Zaprawiony W Bojach
No dobra kangoor i spolka.
Jest cos jednak nowego
Liposomalna witamina C.
https://youtu.be/GzWWrz0VAVY
Wysłane z mojego DUK-L09 .
Jest cos jednak nowego
Liposomalna witamina C.
https://youtu.be/GzWWrz0VAVY
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak bedziesz wiedzial, ze cos takiego istnieje, bo lubisz nowosci i sensacje z tego co widze.Kangoor5 pisze:A po co mi ona?
Myslalem, ze z komentujesz to w naukowy sposób XD
-
- Rozgrzewający Się
Zalew informacji o wspaniałych właściwościach lewoskrętnej witaminy C nie nastąpił tylko w Polsce. Wiem to, bo czytałam o tym dużo kiedy byłam na wyspach. Czyli to nie polski wymysł.
- sebbor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:38
- Życiówka w maratonie: 2:38
można źródła do powyższych cytatów? Przydałyby mi się