Kość Łonowa...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bialeblotko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich , dostalem dziś taki opis rtg, powinienem chyba się martwić... miał ktoś coś podobnego, jest szansa że wróce do biegania ? "Sklerotyzacja z obecnością osteolitycznych przejaśnień bardziej w lewej kości łonowej na pograniczu z powierzchnią włóknisto-chrzęstną spojenia łonowego"
New Balance but biegowy
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

Rezonans zrób, będzie coś więcej widać. U mnie po rezonansie wyszło zapalenie spojenia - no i bujam się z tym (kontuzja od kilku miesięcy, rezonans ze 2 tyg. temu - ale przed rezonansem okazuje się, że inne diagnozy były błędne).
Snowblind
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4H28M

Nieprzeczytany post

U mnie diagnoza, mikro niestabilność spojenia łonowego (do potwierdzenia rezonansem ), najlepiej tak jak pisze kolega zrób rezonans żeby skutecznie leczyć, ja się męczę od roku, diagnoza w moim przypadku oznacza brak możliwości 100% wyleczenia, w niektórych przypadkach podobno minimum półroczna przerwa może pomóc ale nie ma pewności, że gdy zacznę biegać to nie wróci. Podsumowując ja z tym biegam, do 10 km da się z tym żyć :)
bialeblotko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hejka mucher , a jakie diagnozy wcześniej dawali , przepuklinę ? bo mi tak wmawiali własnie i chcieli ciąć...ale miałem kupioną ksiązkę "biegaj zdrowo" i tam wlasnie pisalo ze zapalenie kosci łonowej może dawać podobne objawy jak przepuklina, dlatego poprosiłem o rtg "miednicy mniejszej" i wyszło że chyba miałem rację.... jutro mam wizytę po 13.00 zobaczę co powie lekarz.
bialeblotko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Snowblind , mucher a rezonans robiliscie za swoje pieniążki czy poprosiliscie lekarza o skierowanie ? tak patrze ze 650 zł kosztuje rezonans , troszko drogo :P. Snowblind a, ta mikroniestablilnosc , diagnoza wyszla z badania rezonansem ?
Snowblind
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4H28M

Nieprzeczytany post

Rezonansem to muszę potwierdzić jeśli chcę mieć 100% pewności ale wykluczanie przez rok po kolei, problemów urologicznych, przepukliny, nadwyrężonych mięśni prostych brzucha, uszkodzonych pachwin, doprowadziło do wizyty u naprawdę świetnego ortopedy (na co dzień pracującego w klinice sportowej) po dokładnym opisie problemu i badaniach typowo ruchowych + usg lekarz nabrał niemal 100% pewności, że jest to przyczyną i szczerze mówiąc przekonał mnie. Rezonans zrobię dla pewności, koszt w okolicach w których mieszkam to około 400-500 zł. Szczerze mówiąc nauczyłem się z tym funkcjonować, bieganie poniżej 100 km miesięcznie nie powoduje jakichś strasznych problemów, boli trochę i tyle :)
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

Ja mam w abonamencie medycznym - ortopeda dał skierowanie no i zrobili. Ale nawet samemu warto - nie wiem jak gdzie indziej, w Krakowie wizyta u ogarniętego ortopedy to 120-150 zł, godzina fizjoterapeuty ok. 100 zł. Po rezonansie przynajmniej wiadomo, na czym stoimy.

U mnie lekarze upierali się na FAI (konflikt udowo-panewkowy); na szczęście sensowniejszy lekarz i fizjo twierdzili że nie - ruchomość w stawie jest, a u mnie problem siedział w przywodzicielach (no i finalnie z przywodzicieli przeniosło się na kości łonowe / spojenie). Opis akurat robiła bardzo dobra diagnostka - lekarz potem był pod wrażeniem.
ewe77lina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zapalenie spojenia może wynikać z jego niestabilności. Zapraszam do artykułu
http://fizjomind.pl/2018/06/13/bol-spojenia-lonowego/
ODPOWIEDZ