Pourazowe zapalenie więzadła rzepki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam

Borykam się z problemem zapalenia więzadła rzepki, który był wynikiem uderzenia kolanem w kamień (zdarzenie miało miejsce 30.09). Prawdopodobnie rzepka pękła i zrobił się stan zapalny. Do lekarza wybrałem się po 2 miesiącach, gdyż mimo przerwy kolano nadal lekko bolało i przy mocniejszym nacisku w miejscu uderzenia też czułem ból dodatkowo ból nasilał się po wysiłku (dwa razy wybrałem się testowo na kilka km). Lekarz zapisał mi leki przeciwzapalne i powiedział, że mam zrobić sobie jeszcze miesiąc wolnego, później "otejpować" nogę i mogę zacząć biegać. Niestety mimo dość znacznej poprawy w trakcie przerwy, gdy wróciłem do biegania (wykonane dwa treningi) kolano znowu zaczęło boleć. Miał ktoś podobny przypadek i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 .
PKO
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj!

Należy sprawdzić ruchomość rzepki. Dobrze byłoby ocenić stan więzadła równocześnie z mięśniem prostym uda( czy nie jest zbyt napiety i utrudnia ci bieg)
Skąd jestes ?
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za odzew

Jestem z Leszna (WLKP). Byłem u fizjo, żeby mi założyła tejpy i w czasie macania stwierdziła, że mięśniowo nie ma się do czego przyczepić (wszystko luźne i bez zbędnych napięć). Fizjo nie sprawdzała ruchomości rzepki. Chcę jeszcze zrobić prześwietlenie kolana, żeby sprawdzić jak wygląda kość - możliwe, że tu leży problem.

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ