POMOCY BIEGACZE!
OD kilku miesiecy walcze bezskutecznie walcze z kontuzja i kompletnie nie moge sobie z nia poradzic.
A wiec: kontuzja ta polega na bolu miesni zlokalizowanych po wewnetrznych stronach łydki (uda wewnatrz tez bolały). Bol ten najwiekszy jest w zaznaczonym kolku.
Ledwo chodze ;(
Czy ktos podpowie jak z tego wyjsc lub podpowie kto moze mi w temacie pomoc?
Z gory dzieki.
Ból wewnętrznej strony łydek... POMOCY!
- przemekWCH
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 48 min
- Życiówka w maratonie: brak
Ból zlokalizowany mniej więcej w tym miejscu w moim przypadku okazał się być "stanem zapalnym gęsiej stopki", czyli przyczepu grupy mięśni krawieckiego, półścięgnistego i smukłego. Jeśli to ta sama dolegliwość, to sam sobie nie poradzisz. Jeśli to coś innego (np uszkodzenie więzadła pobocznego piszczelowego), to ...też sobie sam nie poradzisz. Idź do ortopedy. Ja byłem wyłączony na ponad dwa m-ce z biegania. W tym czasie fizykoterapia (krioterapia, laser, ultradźwięki itp). A potem zmiana butów, dobór wkładek (po zaleczeniu trzeba wyeliminować przyczynę) i pokorne stosowanie się do biegowego elementarza (rozgrzewka, rozciąganie, ćwiczenia siłowe, stopniowe zwiększanie obciążeń po przerwie, roztrenowanie co jakiś czas itd). W sieci, również tu na forum znajdziesz wiele porad typu "poduszka między kolana do snu, przerwy w rozbieganiach na rozciąganie, ...rozbiegać to, zabij kurę i zbryzgaj jej krwią próg domu przed wyjściem na trening". Kto wie, może niektóre z tych porad mogą pomóc. Moja rada - idź do lekarza.
Kontuzje czynią nas bardziej świadomymi biegaczami. Powodzenia!
Kontuzje czynią nas bardziej świadomymi biegaczami. Powodzenia!