Biega/ał/ała ktoś z krzywą przegrodą nosową?
Jeśli tak to próbowaliście operacyjnej korekty? Pomogła?
Zastanawiam się czy moja wydolność może się poprawić po korekcji przegrody nosowej.
Podczas biegania nie czuję dyskonfortu ale podczas pływania tak.
Utrudnione jest wypuszczanie powietrza przez nos.
Krzywa przegroda nosowa
- akatasz
- Stary Wyga
Mam krzywą przegrodę i nie operowałem jej. Przy bieganiu nie przeszkadza bo i tak oddycham ustami, natomiast w codziennym życiu już bardziej, bo nieznacznie utrudnia oddychanie przez nos oraz często muszę go wydmuchiwać bo zbiera się wydzielina.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To prosty zabieg. Ale czy przegroda nadaje się do prostowania czy nie, to oceni laryngolog, który widział tysiące przegród... Warto się przejść, ale do rutyniarza z praktyką w szpitalu. Jeśli coś się zatyka to dobrze jest ją wyprostować. Zabieg prosty, pełna narkoza. Akurat nie tak dawno byłem w szpitalu na laryngologii ze swoim problemem (sukces!) i był gość na sali akurat co mu jakoś tam prostowali przegrodę. Wstawili rurki i za tydzień miał mieć je wyjmowane. Problem to nie jest w oddychaniu, bo otworem gębowym można oddychać, ale blokowaniu odpływy wydzieliny z zatok. Jesień i zima zaczynają się problemy. To jest problem okrutny. Ja miałem przerośnięte małżowiny nosowe - aż 4 zabiegi miałem żeby to wyprostować. Skoro zbiera ci się wydzielina, to tylko patrzeć aż zaczną się lub są już problemy zatokowe. Lepiej stanąć w kolejkę do zabiegu
Na NFZ czas oczekiwania na zabieg w "moim" mieście blisko 2 lata...
Przegrodę też mam krzywą, ale nie na tyle żeby to prostować.

Przegrodę też mam krzywą, ale nie na tyle żeby to prostować.