Entezopatia- jak sobie radzić, rozgrzewka, leki czy przerwa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
suhy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pierwszy półmaraton za trzy tygodnie a kolano boli jak diabli jestem pewny ze to entezopatia gdyż miałem juz z tym problem w przeszłości a od lekarza dużo się nie dowiedziałem. zastanawiam sie co robić dopiero zaczynam przygodę i nie wiem w czym problem czy w rozgrzewce i rozciąganiu czy może o coś inne chodzi. wiem ze temat ten był poruszany pewnie milion razy na formum ale prosiłbym o wasze przykłady jak sobie z tym poradziliście. bardzo zależy mi przebiec ten półmarton i wykorzsytam każdą radę odnośnie tego jak sie rozgrzewać, rozciągać i ewentualnie co stosować. z góry dziękuje :)
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

suhy pisze:pierwszy półmaraton za trzy tygodnie a kolano boli jak diabli jestem pewny ze to entezopatia gdyż miałem juz z tym problem w przeszłości a od lekarza dużo się nie dowiedziałem. zastanawiam sie co robić dopiero zaczynam przygodę i nie wiem w czym problem czy w rozgrzewce i rozciąganiu czy może o coś inne chodzi. wiem ze temat ten był poruszany pewnie milion razy na formum ale prosiłbym o wasze przykłady jak sobie z tym poradziliście. bardzo zależy mi przebiec ten półmarton i wykorzsytam każdą radę odnośnie tego jak sie rozgrzewać, rozciągać i ewentualnie co stosować. z góry dziękuje :)
Jeśli to entezopatia, to miesiąc przerwy + ewentualnie NLPZ. Rozgrzewkę i rozciąganie można poprawić na przyszłość, żeby się nie powtórzyło.
suhy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mimo wszystko jeśli bym dał rady i uda mi sie ograniczyć ból chciałbym spróbować wystartować ale jeśli zrobię miesiąc przerwy to jak sie rozciągać i rozgrzewać są jakieś typowe ćwizenia ?
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

Z jakiegoś powodu przeciążasz rejon ścięgna.(technika biegu?)
Trzeba na czas zapalenia/bólu zrobić przerwę od treningów+ środki p/zapalne. Następnie znależć przyczynę problemu.
Udaj się do fizjo, niech zdiagnozuje i doradzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ