Problemy z kręgosłupem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początek witam wszystkich serdecznie jako, że to mój pierwszy post. Chciałem opisać moja sytuację może ktoś miał podobną i coś mi pomoże.
Po kilku latach braku aktywności fizycznej w marcu postanowiłem z tym skończyć, zejść z kanapy i zacząłem biegać. Zajawiłem sie i byłem bardzo zadowolony z osiąganych wyników ( nie forsowałem się bardzo i raczej kolejne kilometry przychodziły mi z przyjemnością i uśmiechem na twarz).
Niestety jeszcze z miesiąc przed rozpoczęciem biegania (luty) zacząłem odczuwać ból w nodze zaraz po przebudzeniu. Po rozchodzeniu ból mijał i tak z dnia na dzień raz bolało bardziej raz miej. Po bieganiu ból zawsze ustępował. Postanowiłem pójść do neurologa, tam skierowanie na rezonans. Miedzy czasie trafiłem do fizjoterapeuty i odbyłem parę zabiegów i mogę powiedzieć że w sumie dużo mi pomogły wizyty u fizjoterapeuty. Odebrałem wyniki z rezonansu i udałem się do neurochirurga. Okazało się że mam przepuklinę w kręgosłupie, lecz nie jest on duża i nie zaleca na razie operacji. Rozmawiałem z lekarzem i powiedział że mogę biegać, pływać , jeździć na rowerze bez większego przeciążania się.
Fizjoterapeuta mówi natomiast, że z aktywności fizycznej tylko chodzenie nic więcej. Miał ktoś może z ws podobna sytuacje?
Jest może ktoś z was z okolic Lublina i miał podobne problemy i może polecić dobrego fizjoterapeutę lub lekarza zajmującego się takimi schorzeniami ? Chętnie bym się jeszcze z kimś skonsultował. Pozdrawiam
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj,
Koniecznie się z innym fizjoterapeutą skonsultuj. Fizjo powinien pokazać ci, jak wzmocnić mięśnie i uelastycznić tkanki wokół kręgosłupa, oraz poprawić wzorce ruchowe, jeśli jest taka potrzeba. Po serii wizyt powinieneś wiedzieć, jak zapobiegać powrotowi problemu z kręgosłupem oraz jak sobie z nim radzić, gdyby się jednak pojawił. Ktoś, kto zamiast tego twierdzi, że masz przejść w tryb starczy i przed telewizorem czekać na śmierć, o fizjoterapii w sporcie ma mgliste pojęcie. Nie będę używał mocniejszych słów, bo może jest dobry w czym innym.
Polecam taki mały wykład: https://www.youtube.com/watch?v=esG9WV4teS8.
Nie znam nikogo z Lublina.

Powodzenia
jakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Witaj,
Koniecznie się z innym fizjoterapeutą skonsultuj. Fizjo powinien pokazać ci, jak wzmocnić mięśnie i uelastycznić tkanki wokół kręgosłupa, oraz poprawić wzorce ruchowe, jeśli jest taka potrzeba. Po serii wizyt powinieneś wiedzieć, jak zapobiegać powrotowi problemu z kręgosłupem oraz jak sobie z nim radzić, gdyby się jednak pojawił. Ktoś, kto zamiast tego twierdzi, że masz przejść w tryb starczy i przed telewizorem czekać na śmierć, o fizjoterapii w sporcie ma mgliste pojęcie. Nie będę używał mocniejszych słów, bo może jest dobry w czym innym.
Polecam taki mały wykład: https://www.youtube.com/watch?v=esG9WV4teS8.
Nie znam nikogo z Lublina.

Powodzenia
Dzięki za odpowiedź może trochę źle sformułowałem odnośnie mojego fizjoterapeuty bo chodziło mi o to że mówił że po zabiegach które miałem na razie mam nie uprawiać aktywności fizycznej. Mam kolejną wizytę za 3 tygodnie i wtedy będzie decyzja odnośnie co dalej. Mimo to chciałbym udać się do innego specjalisty i skonsultować czy zalecenia są słuszne i jakie podjąć następnie kroki. Więc jeszcze raz ponownie pytanie. Może znajdzie się ktoś z Lublina kto poleci dobrego fizjoterapeute. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D855 .
jakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj byłem jeszcze u lekarza rehabilitanta i niestety potwierdził to co mówił fizjoterapeuta, żeby na razie nie wykonywać aktywności fizycznej w zasadzie oprócz pływania grzbietem. Byłem też u innego fizjoterapeuty z polecania i też niestety potwierdził tą diagnozę. Jedynie pływanie na grzbiecie bez przeciążania się. Jestem delikatnie mówiąć przygnębiony. Mam nadzieję że da się to ogarnąć bez operacji i dłuuuuuugiej rehabilitacji.
Pozdrawiam wszystkich aktywnych. Mam nadzieję do szybkiego zobaczenia z powrotem na trasach.
p.s. Stosował ktoś z was zastrzyki sterydowe w kregosłup ? Bo jeszcze taka propozycje miałem od lekarza rehabilitana?
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

jakus pisze:... Okazało się że mam przepuklinę w kręgosłupie, lecz nie jest on duża i nie zaleca na razie operacji. ...
Mam dwie przepukliny. Miałem laserowe odbarczanie (wbijają w krążek laser i wypalają część aby przepuklina zmniejszyła się) i kilka tygodni temu biegałem w Biegu Wierchami 55+.
Także nic straconego. Szukaj fizjo- o pozytywnym nastawieniu a jak nie to googluj, ćwicz i biegaj dalej.

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
jakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mackris pisze:
jakus pisze:... Okazało się że mam przepuklinę w kręgosłupie, lecz nie jest on duża i nie zaleca na razie operacji. ...
Mam dwie przepukliny. Miałem laserowe odbarczanie (wbijają w krążek laser i wypalają część aby przepuklina zmniejszyła się) i kilka tygodni temu biegałem w Biegu Wierchami 55+.
Także nic straconego. Szukaj fizjo- o pozytywnym nastawieniu a jak nie to googluj, ćwicz i biegaj dalej.
No mam właśnie nadzieję że takigo fizjo znalazłem z pozytywnym nastawieniem i licze że będzie dobrze. A ile czasu się rehabilitowales po tym laserowym zabiegu ? To inwazyjny zabieg?

Wysłane z mojego LG-D855 .
krzysfizjobiega
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:21

Nieprzeczytany post

Ja miałem mam i w dodatku jestem fizjo. Ciężko z posta ustalić stan Twojego kręgosłupa. Mniej więcej 70% ludzi ma jakieś przepukliny w kręgosłupie, tylko nie wszyscy odczuwają ich efekt. Jak zalecają Tobie umiarkowany wysiłek to nie forsuj, uszkodzone tkanki muszą się zregenerować, a na to trzeba czasu. Jak chcesz coś przyśpieszyć, to uelastycznij kręgosłup, wzmocnij mięsnie tworzące gorset mięśniowy dla kręgosłupa.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=53810][color=#BF0000]BLOG[/color][/url]
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=53812][color=#4000BF]KOMENTARZE[/color][/url]
[url=https://run-log.com/profiles/profile/KaliGr/][color=#4000FF]run-log.com[/color][/url]
chmiel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49 min

Nieprzeczytany post

moim skromnym zdaniem- odszukaj fizjoterapeutę sportowego- np. takiego który zajmuje się biegaczami.. I jeżeli on powie że pauza konieczna, znaczy że tak jest. Ale niech to będzie fizjoterapeuta sportowy, może taki który opiekuje się drużyną sportową- czasem warto zapłacić te 100 zł więcej ale otrzymać konkretną pomoc..

Jak pójdziesz do speca od geriatryka to wiadomym jest, że każe Ci leżeć i czekać na śmierć... ;)

Pozdro
jakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kaligr pisze:Ja miałem mam i w dodatku jestem fizjo. Ciężko z posta ustalić stan Twojego kręgosłupa. Mniej więcej 70% ludzi ma jakieś przepukliny w kręgosłupie, tylko nie wszyscy odczuwają ich efekt. Jak zalecają Tobie umiarkowany wysiłek to nie forsuj, uszkodzone tkanki muszą się zregenerować, a na to trzeba czasu. Jak chcesz coś przyśpieszyć, to uelastycznij kręgosłup, wzmocnij mięsnie tworzące gorset mięśniowy dla kręgosłupa.
Właśnie tak jak ty powiedział mi fizjo że uszkodzone tkanki muszą się zregenerować. Zmieniłem fizjo i wydaje mi się że już są efekty. Na razie się tego trzymam i czekam na dalsze efekty. Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ