Shin Splints?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
JakubS1999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:01
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam dość nietypowy post nie jestem pewien czy znajdzie się tutaj osoba z podobnymi doświadczeniami. Zaczynając od początku 25 marca 17r. odbylem swoj ostatni trening 10km.Juz przed treningiem czulem ze cos mnie uwiera w przysrodkowej dolnej czesci piszczela.Ale trening zrealizowalem cos poczułem przez pierwsze metry i potem puscilo.Myslalem ze nic takiego na nastepny dzien bol uniemozliwiał bieganie.Tak mineły dwa tygodnie przerwy od biegania juz wtedy wiedziałęm ze ejst to shin splints.Po dwoch tygodniach wystartowałem w szkolnych mistrzostwach dolnego sl. Wbrew oczekiwaniom nie bylo tak zle co prawda nie ta kondycja ale tylko na poczatku pobolewało a w czasie biegu troche kuło ale przy adrenalinie nei czułem tego. Na nastepny dzien srednmio moglem chodzic no ale po tygodniu moglem juz normalnie a po 10 dniach bylem spokojnie w stanie wyskoczyc z obolałem nogi nie czując ostrego kłucia w przysrodkowej czesci piszczela co do tego czasu było nieosiągalne. Po 2 tyg od poprzedniego startu czyli miesiac od złapania urazu wystartowalem w nieco dluzszym biegu na 7km. Dwa dni wczesniej mniekilku krokach biegu delikatnie odczuwalem jakies iuklucie ale pom,yslalem ze to juz koncowka kontuzji i za dwa dni bedzie dobrze.PRzez ten czas caly czas oszczedzalem noge.Wystartowalem na 7 km juz na rozgrzewce cos kuło w noge, ale pobieglem.Juz po 3 km bieglem takim kulejącym krokiem.Po biegu ból był bardzo silny.Nastepnego dnia przez 3 dni ledwo stawałem na ta noge a po 10 dniach dopiero mogłem w miare normalnie chodzic.Przez kolejne 2 tygodnie czulem kłucie w czasie chodzenia nie wspominając o probie biegu czy wyskoku takiego oczywiscie z mieujsca,kuło bardzo.Ale czekałem ciagle dziś mija 5 tygodni od ostatniego startu i od 4 dni nie czuje zadnego bolu w nodze ani przy wyskoku ani przy probie biegu na jakies 10metrow (to tylko małą proba sprawdzenia stanu nogi). Przez ten cały okres byłem jedynie u fizjoterapeuty nie robiłem przeswietlenia, fizjoterapeuta dosc pomogł rolzbił uszkodzone tkanki,rozluznił miesien.Mysle osobiscie ze nie jest to jeszcze złamanie zmęczeniowe bardzej jakies zaostrzone shin splints.Moje pytanie kierowane wyłącznie do osob doświadczonych shin splints badz złąmaniem zmeczeniowym piszczeli brzmi: Ile tygodni bo odejściu całkowitego bólu (ktory zwykle objawiał sie od kostki do 1/3 piszczela przy stronie przysrokowej) mozna wznopwic delikatne treningi wiadomo bedzie to 3 km jakiegos truchtu badz wolnego biegu? Jak wyglądała wasz powró do aktywności po tego typu kontuzji jeśli chodzi o kilometraż i przedewszystkim czas od momentu zaniku bólu? Z góry dziękuje za wszystkie rady i serdecznie pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia robiłeś? https://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=939
Wielu ludziom pomaga.
JakubS1999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się