Ból po rozpoczęciu biegu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kenjiro75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

moja przygoda z bieganiem dopiero się zaczyna - od marszobiegów.
Mam pewien problem - już po kilku minutach biegu zaczynają bardzo boleć mnie prawe zewnętrzne mięśnie łydki (to chyba strzałkowe?), a nogi robią się tak sztywne i ciężkie, że mam wrażenie, jakbym biegł w butach narciarskich:(
Co ciekawe, nawet kiedy przechodzę do marszu, ból towarzyszy chodzeniu. Ustępuje dopiero po powrocie do domu.
Nie wiem, gdzie tkwi przyczyna. Może w rozgrzewce? Jest jakiś konkretny sposób na rozgrzanie mięśni strzałkowych łydek?

Dzięki za wszelkie wskazówki!
PKO
Awatar użytkownika
wojtekkos2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wzmocnij na początek mięśnie nóg (ćwiczenia siłowe) i zacznij od marszów.
Obrazek
Awatar użytkownika
qbol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak jak radzi kolega wojtekkos2. Twoje nogi muszą się przyzwyczaić do wysiłku. Z doświadczenia wiem, że może to być długotrwały proces. Pewnie dowiesz się z autopsji o istnieniu mięśni o których wcześniej nie miałeś pojęcia, że w ogóle istnieją. Powodzenia.
Kenjiro75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wcześniej robiłem marsze codziennie przez ponad tydzień, specjalnie przygotowując się do marszobiegów...
Awatar użytkownika
qbol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wszystko to zależy od Twojej kondycji. Jeśli wcześniej nic nie robiłeś, albo mało dla kondycji, to tydzień przygotowań to mało. Ja byłem cały zastany. Nawet teraz po 4 miesiącach biegów odczuwam bóle w łydkach. Już zdecydowanie mniejsze, ale są. Nie myśl sobie, że w ciągu miesiąca będziesz biegać jak sarenka. Przyzwyczajanie organizmu to nieraz bardzo długotrwały proces.
Hefaj_stos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobrze się rozgrzej przed bieganiem i zacznij od krótkich i wolnych biegów, trening nóg na siłowni też powinien pomóc :D
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podaj wagę i BMI.
Podaj, co robiłeś "aktywnego" przez ostatnie lata.
Jeśli dopiero zaczynasz, to taki tydzień tylko marszów to Cię więcej zmęczył niż pomógł.
Kenjiro75 pisze:Mam pewien problem - już po kilku minutach biegu zaczynają bardzo boleć mnie prawe zewnętrzne mięśnie łydki (to chyba strzałkowe?), a nogi robią się tak sztywne i ciężkie, że mam wrażenie, jakbym biegł w butach narciarskich:(
Co ciekawe, nawet kiedy przechodzę do marszu, ból towarzyszy chodzeniu. Ustępuje dopiero po powrocie do domu.
Kenjiro75 pisze:Wcześniej robiłem marsze codziennie przez ponad tydzień, specjalnie przygotowując się do marszobiegów...
Z ciekawości - plany dla początkujących zakładają w pierwszych tygodniach co drugi dzień po 30-60 sekund truchtu i to przeplatane kilkoma minutami marszu. Jeśli Ty próbujesz od razu biec kilka minut (tak napisałeś), to po prostu jest jeszcze na to za wcześnie. Cierpliwości :)

Spróbuj tego:
http://bieganie.pl/?cat=19&id=547&show=1
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ