Serce-która komora rośnie?(echo)-przerost prawej komory
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wątek poruszany wielkokrotnie, ale co tam. Zrobiłem badanie echo serca i wyszedł mi przerost komory. Prawej komory. Wielokroć tu na forum było o tym pisane, ale jakoś Wam rosła lewa komora. Tak też rzecze wikipedia. A jednak, choćby w tym artykule http://archiwum.wiz.pl/1996/96071800.asp jest wymieniony przerost prawej komory.
To jak to w końcu jest? Jest się czym przejmować?
EDIT: uszczegółowienie tytułu
To jak to w końcu jest? Jest się czym przejmować?
EDIT: uszczegółowienie tytułu
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2017, 10:38 przez wojtek_b, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
A co na to kardiolog?
Tez jestem ciekaw co z twoja prawa komora serca.
A wcześniej jak bylo? Badales sie? Masz porownanie przed i po?
Wysłane z mojego SM-T113 .
Tez jestem ciekaw co z twoja prawa komora serca.
A wcześniej jak bylo? Badales sie? Masz porownanie przed i po?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Rozgrzewający Się
Kardiolog który robił badanie na wypisie zaznaczył coś takiego "Prawa komora powiększona w projekcji czterojamowej 48-50mm o prawidłowej funkcji ze wzmożonym beleczkowaniem w okolicy koniuszka (..) Wskazane ewentualne poszerzenie diagnostykiw w kierunku arytmogennej dyplazji prawej komory" Więcej nie wiem, bo nie był to lekarz który mnie na to badanie skierował, dopiero muszę do niego wrócić z tymi wynikami.
Co do porównania - tak, miałem robione echo 4 lata temu (na początku mojej przygody ze sportem wytrzymałościowym) i nie stwierdzono wtedy żadnych anomalii.
---------
na razie czytam anglojezyczne artykuly (bo w polskich niestety nie ma tego wiele) gdzie rzeczywiscie wynika, że przyrost prawej komory jest naturalny. Argumentacja jest taka, że o ile lewa komora pompuje krew do organizmu, gdzie jest zapas przepustowości, to prawa pompuje do krążenia płucnego, które naturalnie jest już na swojej granicy. (medyczny angielski nie jest moją silną stroną, ale może kogoś z Was...
http://www.acc.org/latest-in-cardiology ... d-exercise
Co do porównania - tak, miałem robione echo 4 lata temu (na początku mojej przygody ze sportem wytrzymałościowym) i nie stwierdzono wtedy żadnych anomalii.
---------
na razie czytam anglojezyczne artykuly (bo w polskich niestety nie ma tego wiele) gdzie rzeczywiscie wynika, że przyrost prawej komory jest naturalny. Argumentacja jest taka, że o ile lewa komora pompuje krew do organizmu, gdzie jest zapas przepustowości, to prawa pompuje do krążenia płucnego, które naturalnie jest już na swojej granicy. (medyczny angielski nie jest moją silną stroną, ale może kogoś z Was...

- beata
- Ekspert/Trener
W wyniku uprawiania sportów wytrzymałościowych następuje przerost prawej komory. Odwracalny, tzn. po zaprzestaniu uprawnia sportu komora powraca do normy.
Arytmogenna dysplazja? Hmm, nie sadzę, może lekarz nie wie, że uprawiasz sport? Albo nie zdaje sobie sprawy ze zmian, jakie wówczas w sercu zachodzą? Ale oczywiście warto przeprowadzić dokładniejszą diagnostykę i dobrze, że nie zbagatelizowano nieprawidłowości, niezależnie od tego, czy są one patologią, czy tylko adaptacją do sportu.
Tu ciekawa rozmowa, która odbyła się nie tak dawno z kardiologiem sportowym, dr Gajda zwraca uwagę na to, że warto konsultować się u lekarzy sportowych ...
http://bieganie.pl/?show=1&cat=24&id=9253
Arytmogenna dysplazja? Hmm, nie sadzę, może lekarz nie wie, że uprawiasz sport? Albo nie zdaje sobie sprawy ze zmian, jakie wówczas w sercu zachodzą? Ale oczywiście warto przeprowadzić dokładniejszą diagnostykę i dobrze, że nie zbagatelizowano nieprawidłowości, niezależnie od tego, czy są one patologią, czy tylko adaptacją do sportu.
Tu ciekawa rozmowa, która odbyła się nie tak dawno z kardiologiem sportowym, dr Gajda zwraca uwagę na to, że warto konsultować się u lekarzy sportowych ...
http://bieganie.pl/?show=1&cat=24&id=9253
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Dziwne, zawsze mi sie wydawało, że lewej.beata pisze:W wyniku uprawiania sportów wytrzymałościowych następuje przerost prawej komory.
- beata
- Ekspert/Trener
Heh, kurcze, a teraz to już sama nie wiem ... może coś mi się jednak pomyliło. Ale może być też tak, że przerost dotyczy obu komór.Adam Klein pisze:Dziwne, zawsze mi sie wydawało, że lewej.beata pisze:W wyniku uprawiania sportów wytrzymałościowych następuje przerost prawej komory.
http://www.kardioserwis.pl/page.php/1/0 ... owego.html
A tu jeszcze ciekawa rozmowa z innym znanym kardiologiem sportowym:
https://www.tygodnikprzeglad.pl/wielkie ... mamcarzem/
-
- Rozgrzewający Się
No jakby stąd całe moje wątpliwości i od tego zacząłem. Jeśli by szukać podstawowych informacji, to wszystko wskazuje na lewą komorę. Niemniej, jeśli zacznie się szukać celowanie pod kątem przerostu prawej, to jest dużo artykułów (niestety w większości anglojęzycznych, napisanych fachowym językiem), które potwierdzałyby przerost prawej. Jeśli dobrze rozumiem, to najpierw lewa, a potem prawa i to bardziej. Piszą o tym w tym tekście co wrzuciłem powyżej i chyba o to chodzi w tym rysunku.Adam Klein pisze:Dziwne, zawsze mi sie wydawało, że lewej.beata pisze:W wyniku uprawiania sportów wytrzymałościowych następuje przerost prawej komory.
http://www.acc.org/~/media/Non-Clinical ... .png?la=en
@Beata, kardiolog który robił mi echo w ogóle zbyt ze mną nie rozmawiał. Jedyne pytanie było, czy mam chorobę czy profilaktycznie. Wiem tyle co mam na opisie. Dopiero udam się z tym do kardiologa, który mnie na te badania skierował (ze względu na uprawianie sportu)
-
- Rozgrzewający Się
Tak, przyznaje siębosak pisze:Ze względu na uprawie sportu ciebie skierował?![]()
To wszystkich by kierowali... Szukasz problemu sam. Przyznaj się

A więc mój kardiolog stwierdził, że wszystko ok. Nie widzi jakoś wyraźnie powiększonej komory, nawet jeśli, to u osób uprawiających sport może tak być. Poza tym wszystkie inne wyniki ok. Tak więc nie drążyłem jakoś dalej tematu, bo najwyraźniej opis był troche na wyrost. Czyli tak jak podejrzewała @beata.
Ale mimo wszystko polecam się badać. Zawsze to jakiś spokój ducha przed kolejnym ciężkim treningiem