Ból stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Danjelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Powoli zaczynam pozimowy rozruch, ale już na starcie pojawił się problem. Tydzień temu wyskoczyłem na 15 kilometrowy spacer po lesie. Po powrocie zacząłem odczuwać ból w środku stopy pojawiający się podczas chodzenia (na początku również "kręcenie" bez wykonywania żadnych ruchów). Czułem jakby stopa byłą spięta właśnie w jej środkowej części i zanim ją rozchodziłem lekko kulałem za każdym razem po rozpoczęciu chodzenia. Ból utrzymywał się jakieś 6 dni, po czym dnia 7mego (wczoraj) przebiegłem kilka kilometrów. I po powrocie znowu to samo. Dodam, że nogi nie wykręciłem itd.

W obecnej chwili najbardziej zależy mi na radach co zrobić, aby ból ustał jak najszybciej. Czy wpływać na stopę zimnem czy raczej ciepłem? Czy użyć maści przeciwbólowej? Jakiś masaż? Niestety nie mogę sobie pozwolić na dłuższą przerwę ponieważ przygotowuję się na test sprawności. Nie wiąże się on z długimi dystansami, bardziej chodzi o zwinność i szybkość na krótkim dystansie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na ból najlepsze są leki przeciwbólowe.
Kawa_Kawecka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56'14"

Nieprzeczytany post

Ja bym poszła do fizjoterapeuty albo na USG do ortopedy, ponieważ "śmierdzi" to zapaleniem rozcięgna podeszwowego. Nieleczone może wykluczyć ze sportu nawet na parę miesięcy :(
rojass
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolowanie stopy piłką golfową - bardzo boli, ale działa cuda. Miałem to samo i dopiero piłka golfowa dała sobie z tym radę.
Możesz zacząć od piłki tenisowej jeśli ta pierwsza będzie dla Ciebie zbyt twarda.
rodoif
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:50
Życiówka w maratonie: 3:10:25

Nieprzeczytany post

rojass pisze:Rolowanie stopy piłką golfową - bardzo boli, ale działa cuda. Miałem to samo i dopiero piłka golfowa dała sobie z tym radę.
Możesz zacząć od piłki tenisowej jeśli ta pierwsza będzie dla Ciebie zbyt twarda.
Ja też dałem radę piłką golfową.

http://www.magazynbieganie.pl/zobacz-le ... owe-wideo/ tu masz o tym więcej. Na filmie dr Josh Alex proponuje wałek do ciasta, ale moim zdaniem piłka lepsza. Mam pracę biurową, dlatego też mogłem spokojnie masować stopy w pracy. Brałem też magnez + wapno tak jak zalecał w filmiku
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ