Gdzie takie badanie mogę wykonać w okolicach Katowic?
Mam nietypowe nogi i problem z "shin splints" w zasadzie od początku mojej przygody z bieganiem (2 lata).
Boli mnie po wewnętrznej stronie piszczeli. Myślę, że to wina moich krzywych nóg i kaczego chodu.
Nie mam płaskostopia - test odbicia mokrej stopy normalny, stawiam stopę palcami na zewnątrz, kolana mam szpotawe, kostki koślawe i dodatkowo małą nadwagę

Byłem w 3 sklepach z obuwiem do biegania i 3 różne diagnozy i zaproponowano mi 3 różne buty:
1. Supinacja - Asics Cumulus 18
2. Pronacja - Asics GT 2000 (pronacja nie wynika z przetaczania stopy, tylko z budowy koścca)
3. Neutralna (lewa), mała pronacja (prawa) i buty ze stabilizacją, bo kostki idą do wewnątrz. Nie pamiętam jakie buty mi wtedy pokazano.
Obecnie biegam w Nike Pegasus 32 i na razie trudno stwierdzić jak się ździerają. Mam też terenówki Asics Gel Sonoma i w nich mam zdartą bardziej zewnętrzną krawędź (w tym butach czasami chodziłem na co dzień). W butach zimowych też mam bardziej zdartą zewnętrzną krawędź (zacząłem biegać w butach zimowych, wtedy też miałem problemy z gęsią stopą). Obecne buty, w których chodzę na co dzień (Sneakers) mam przechylone do środka.
Z tego co wyczytałem to "shin splints" pojawia się głownie u pronatorów tak samo jak "gęsia stopa", z którą miałem problemy na początku mojej przygody z bieganiem.