Shin splints? Pomocy...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Faddman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Zaczne od poczatku - mialem tryb pracy siedziacej przez dluzszy czas, ponad dwa lata. Przez ten okres jezdzilem samochodem, siedzialem przy biurku, praktycznie nie chodzilem na spacery anie nie uprawialem sportu, caly czas siedzialem :lalala:
Pomyslalem ze zaczne biegac - czytalem, dowiadywalem sie, kupilem specjalne buty do biegania - GEL RUNMILES 2 ASICS. Biegam po twardej nawierzchni. Juz od pierwsze trening pojawily sie te objawy:
Bol dokladnie tak jak na obrazku, od zewnetrznej strony nogi (miesien strzalkowy?) cos jakby skurcz, miesien robi sie bardzo twardy. Boli rowniez tak jakby na laczeniu stopy z noga, dookola. Pojawia sie juz po pierwszych 300-400 metrach trening. Zaczalem robic krotkie treningi, po 2-3 km, marsz/bieg aby sie nie forsowac, probowalem zrobic przerwe tydzien - nic nie pomaga. Robie rozgrzewke przed treningiem.

Jak moge to zniwelowac? Czytalem ze pomoze odpowiedni plan treningowy, cwiczenia na pewne grupy miesniowe - nie mam pojecia jak to ulozyc aby mialo sens. Bardzo prosze o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest już temat na ten... temat... :bum: viewtopic.php?f=2&t=12657

Ale tak na szybko, bez przekopywania się przez posty. Nie wiem czy pomoże to tobie i czy na pewno masz shin splints. Mi pomogły te ćwiczenia i praktycznie z dnia na dzień temat Shin Splints znikł: https://www.youtube.com/watch?v=-tHXkt5JZMc
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ