Czołem
przeszukałem forum, ale nie znalazłem nic na temat - jak leki na nadciśnienie wpływają na formę, bardzo proszę osoby które zmagały się, lub zmagają z takim problemem o poradę .
mam 47 lat , biegam amatorsko od 1,5 roku - dystanse od 10 do 30 km w tempie ok 6 min km, od ponad roku zmagam się z nadciśnieniem które objawiło się nagle w postaci skoku do 210/120 , lekarz ustalił mi leczenie , ale okazało się że musiałem kilka razy je modyfikować bo nie mogłem tego ciśnienia uregulować, cały czas biegałem bo lekarz mi tej aktywności nie odradzał, a wręcz zalecał, w październiku trafiłem do kliniki na oddział ze specjalizacją nadciśnienia i po gruntownych badaniach ustalono że mam nadciśnienie pierwotne, zapisano mi już konkretny zestaw leków, również zalecono umiarkowany wysiłek fizyczny. zauważyłem jednak że przez ten cały rok moje wyniki pomimo regularnych wybiegań są coraz słabsze, teraz przy lekach które biorę czasami wręcz mnie odcina , przebiegnę 3-4 km i the end, mój lekarz nic nie potrafi mi pomóc, może ktoś coś ?
z góry dziękuję za wszelkie sugestie i rady
Janek
leki na nadciśnienie a forma sportowa
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 37:46
- Życiówka w maratonie: 3:11:44
Nie widziałem żadnych badań na temat wpływu leczenia hipotensyjnego na formę sportowa.
Może napisz jakie leki bierzesz, jakie masz teraz wartości ciśnienia tętniczego.
Miałeś ABPM (24-godzinny Holter ciśnieniowy)? Miałeś Echo serca? Jakieś nieprawidłowości?
Może napisz jakie leki bierzesz, jakie masz teraz wartości ciśnienia tętniczego.
Miałeś ABPM (24-godzinny Holter ciśnieniowy)? Miałeś Echo serca? Jakieś nieprawidłowości?
5 km 18:38 10km 37:46 15km 1:02:53
21.097 1:29:13 42.195 3:11:44
Wings For Life- 31km:490m
21.097 1:29:13 42.195 3:11:44
Wings For Life- 31km:490m
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziękuję za odzew.
Miałem usg serca i mam lekką niedomykalnosc zastawki aortalnej, ale lekarz nie widzi w tym jakiegoś zagrożenia
Holtera miałem w szpitalu i na noc mi spadło, choć z powodu badań hormonalnych miesiąc przed pobytem w szpitalu brałem słabsze lekki i wartość ciśnień na Holterze miałem 160/100 150/95
Teraz biorę sombycombi 5+10 mg nonpres 25 mg diovan 160 mg ciśnienie 125/20 . Choć czasami w pracy prawie zasypiam na siedząco ...
Przebiegałem na nartach całą zimę bo mieszkam 15 km od jakuszyc i myślałem ze formę utrzymam...
Miałem usg serca i mam lekką niedomykalnosc zastawki aortalnej, ale lekarz nie widzi w tym jakiegoś zagrożenia
Holtera miałem w szpitalu i na noc mi spadło, choć z powodu badań hormonalnych miesiąc przed pobytem w szpitalu brałem słabsze lekki i wartość ciśnień na Holterze miałem 160/100 150/95
Teraz biorę sombycombi 5+10 mg nonpres 25 mg diovan 160 mg ciśnienie 125/20 . Choć czasami w pracy prawie zasypiam na siedząco ...
Przebiegałem na nartach całą zimę bo mieszkam 15 km od jakuszyc i myślałem ze formę utrzymam...