Bieganie w ciąży

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Goszu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie!

Potrzebna porada albo i kilka.

Otóż tak... jestem w stanie błogosławionym od 8 tygodni i chcę biegać (nadal, nie zacząć)!
Lekarz powiedział, że nie widzi na tą chwilę żadnych przeciwwskazań, wiadomo że słuchać "brzucha" i się jakoś super nie przeciążać . Natomiast ja mam stresa i to mega. Póki co (od wizyty porozumiewawczej u lekarza) "biegałam" aż 2 razy (bo bieganiem chyba nie moge nazwać przemieszczania się 7:00-7:30 min/km) co jest wolniej niż moje standardowe ok 5:40-6:30 min/km. Generalnie kompletnie mi nie przeszkadza że tak wolno, nawet lepiej :) Martwi mnie moje tętno. To że przy normalnym biegu-bez ciąży mam wysokie od praktycznie pierwszej minuty, to spoko już się przyzwyczaiłam (średnie moje np na trasie 10-20 km, przy tempie 6min/km to ok 180-190 uderzeń- ze średnim zmęczeniem) ale na stan mój obecny to średnie moje przy tempie 7-7:30 to jest 150-160 (nie czuje się kompletnie zmęczona)... W kilku miejscach wyczytałam że w ciąży to 140 to maks...Ale tyle to ja pewnie mam jak wejdę na 4piętro.

Bardzo proszę o rady w tym temacie. Nie mam zamiaru trzaskać maratonów teraz i kręcić życiówek, ale chociaż 2-3 razy po kilka km na spokojnie sobie potruchtać, bez jakiejś spiny. Czy jest faktycznie jakieś "bezpieczne tętno"? Czy tętno nie ma za bradzo wpływu na brzuuch?
PKO
monikowa26
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoro lekarz mówi że nie widzi przeciwwskazań to czemu nie :) Moja znajoma - zapalona biegaczka - praktykowała swoje hobby aż do początku 4 miesiąca. Moim zdaniem trochę przesada. Ale jakieś spokojne tempo i rozważne dystanse uważam za jak najbardziej wskazane. :)
Sprawdź jakie tabletki na wypadanie włosów są najlepsze
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nic konkretnego nie napiszę, ale mogę podrzucić dwa blogi biegaczek, które biegały w ciąży - jest tam trochę postów na ten temat http://pannaannabiega.pl i drugi - forumowa DOM - jest też na forum kilka wątków na ten temat http://domwbiegu.pl
Goszu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hejka,
Dziękuję za odpowiedzi:) Pannę Annę śledzę na bieżąco, niestety nie wyczytałam nic konkretnego. Widzę na drugim blogu, że znowu pojawia się tętno 140... ale serio? ktoś jest w stanie takie utrzymać przy wolnym, mega wolnym biegu/truchcie? Ja zawsze miałam wysokie tętno, pewnie taka moja uroda. Chyba muszę jeszcze poszperać na ten temat.
Miłego dnia!
Puszczyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ