Ból kolan po przebiegnięciu ponad 5 km.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 58 minut
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam
Mam problem z kolanami. Kiedy przebiegnę ponad 5 km ma bóle w kolanach. Szukałem na necie, że niby pomaga ostryż. Ale nie wiem jak do tego się ustosunkować. Co byście proponowali albo jakie badania można zrobić, aby stwierdzić co jest problemem.
Proszę o radę.
Mam problem z kolanami. Kiedy przebiegnę ponad 5 km ma bóle w kolanach. Szukałem na necie, że niby pomaga ostryż. Ale nie wiem jak do tego się ustosunkować. Co byście proponowali albo jakie badania można zrobić, aby stwierdzić co jest problemem.
Proszę o radę.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zapytałbym sie raczej fizjoterapeuty lub ortopedy, jakie badanie oni sugerują, bo w pewnych sytuacjach moze byc usg, w innych rentgen a w innych rezonans, ale pewnie w większość oni są w stanie coś powiedzieć i bez tego.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 58 minut
- Kontakt:
Ewentualnie jakie środki można zażywać, aby wzmocnić kolana. Co jest najlepsze ??
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Najskuteczniejsze są suplementy z grupy "ćwiczenia wzmacniające", od przysiadów zaczynając, jest trochę na bieganie.pl, fizjoterapeuta na pewno też jakieś zaleci....szczalpi pisze:Ewentualnie jakie środki można zażywać, aby wzmocnić kolana. Co jest najlepsze ??

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:12:53
- Kontakt:
Tak jak napisał kolega wyżej, najlepiej wzmacniać ciało ćwiczeniami. Jeszcze niestety nie wymyślili takich pigułek, które by je zastąpiłyszczalpi pisze:Ewentualnie jakie środki można zażywać, aby wzmocnić kolana. Co jest najlepsze ??

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
A ja podpiszę się pod tym co napisał Adam - zacznij od sprawdzonego fizjo.
Ból kolan wcale nie musi oznaczać, że coś się z nimi dzieje. Równie dobrze problem może być w stopie, udzie, czy też gdzieś w górnej części korpusu. W kolanach mógł po prostu znaleźć swoje ujście.
Ćwiczenia wzmacniające na pewno nie zaszkodzą ale.. Mogą nie rozwiązać problemu.
Ból kolan wcale nie musi oznaczać, że coś się z nimi dzieje. Równie dobrze problem może być w stopie, udzie, czy też gdzieś w górnej części korpusu. W kolanach mógł po prostu znaleźć swoje ujście.
Ćwiczenia wzmacniające na pewno nie zaszkodzą ale.. Mogą nie rozwiązać problemu.
Tu jestem:
- Endomondo - tu można zobaczyć ile biegam
- runforfun.com.pl - tu można poczytać jak biegam
- Instagram - a tu można pooglądać jak biegam
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49,49
Witam.Ból kolan jest mi dobrze znany.Nie będę tu się rozpisywał co,jak,kiedy i dlaczego ale powiem Ci że po wizycie u najlepszego,polecanego ortopedy zostałem poinformowany że nie mam żadnych zmian,schorzeń ani przeciwwskazań do biegania.Ale to sprawy bólu kolan nie rozwiązało.Dopiero wizyta dobrego ortopedy i zestaw ćwiczeń na wzmocnienie nóg prawie rozwiązało problem.A czemu prawie?Bo człowiek to takie dziwne zwierzę:)Jak przestały kolana boleć(a do tego zlikwidowałem ITBS kolana prawego) to co tam,będę ćwiczył??Po co?Przecież nie boli.I tak koło się zamyka.Po miesiącu bez bólu(i bardzo nieregularnych ćwiczeniach)ból powraca!Ale lekki,nie przeszkadzający w bieganiu.Do czasu!Lepiej ćwiczyć regularnie i nie ponosić bólowych konsekwencji własnego lenistwa.
Moja rada:wizyta w dobrego fizjo i wzmacniać,wzmacniać.Gdyby wywiązał się stan zapalny to na początku przez tydzień stosowałem maść przeciwzapalną.Pomaga ale ćwiczeń nie zastąpi.
Moja rada:wizyta w dobrego fizjo i wzmacniać,wzmacniać.Gdyby wywiązał się stan zapalny to na początku przez tydzień stosowałem maść przeciwzapalną.Pomaga ale ćwiczeń nie zastąpi.
-
- Wyga
dokładnie miałem to napisać.RUN_for_FUN pisze:Ból kolan wcale nie musi oznaczać, że coś się z nimi dzieje. Równie dobrze problem może być w stopie, udzie, czy też gdzieś w górnej części korpusu. W kolanach mógł po prostu znaleźć swoje ujście. Ćwiczenia wzmacniające na pewno nie zaszkodzą
Zaczynając biegać to normalne że coś pobolewa-układ ruchu nie jest przyzwyczajony skoro wcześniej tego nie robił. Nie napisałeś nic o butach, nawierzchni, ilości tych wybiegań itp. Wzmocnienie układu ruchu zajmuje amatorowi dużo czasu, rok i więcej.
W dobrych butach, na miękkiej nawierzchni problem będzie mniej odczuwalny, no i też z każdym kolejnym miesiącem regularnego ćwiczenia ciało staje się coraz mocniejsze. Preparaty chemiczne raczej nie są rozwiązaniem, musiz wzmocnić te partie ciała które są za słabe.
- tarantula
- Stary Wyga
Ja bym poszedł do do dobrego lekarza rehabilitacji lub ortopedii. Fizjoterapeuta to już jak będzie wiadomo w czym jest problem. Opowiem Wam moją historię z przed jakiś 5 lat jak to mnie leczyli na ból kolana i ramienia. Pieprzone znachory! Zmarnowałem 2 lata na eksperymenty a pomogło kilka porad. Ale to jutro albo pojutrze bo dzisiaj idę się już relaksować. I nie sugeruj się opinią jednego specjalisty. Bo małą szansa że się nie myli.
A od czego zrobił Ci się ten ból? Może po prostu odstaw to czym zwiększasz stan zapalny i zamień np bieganie na luźne koło w rowerze i tylko wzmacniaj kolana ale bez obciążania.
A od czego zrobił Ci się ten ból? Może po prostu odstaw to czym zwiększasz stan zapalny i zamień np bieganie na luźne koło w rowerze i tylko wzmacniaj kolana ale bez obciążania.
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45'
)
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45'