Przykurczony palec u stopy - ból i "schodzenie paznokcia"

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
deltik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Mam taki problem, otóż po ostatnim półmaratonie (mój drugi) odczuwałem ból środkowego palca u prawej stopy, a pod paznokciem zrobił się krwiak i zebrała się krew. Paznokieć się podniósł i prawie zszedł, ale zmniejszyłem zakres treningów i nastąpiło to powoli, że ten stary paznokieć schodził w takim tempie, że ten nowy od razu go zastępował i jeszcze trzymał.
Ale to nie jest kluczowe w mojej diagnozie. Kluczowe jest to, że ten palec mam cały czas przykurczony(zgięty-nawet stojąc na bosaka) i przy dłuższych, intensywniejszych treningach mnie boli. Za 32 dni przede mną trudne wyzwanie - Maraton Warszawski i obawiam się, że jeżeli czegoś nie zrobię to palec będzie bolał bardzo mocno i paznokieć ponownie zejdzie ;/
Czy ktoś może mi doradzić jakie ćwiczenia/rozciąganie robić, aby pozbyć się tego "przykurczu"?
Dodam od razu, że problem dotyczy tylko jednej stopy a długość wkładki mam 27,5cm przy długości stopy 27cm. Przy większym rozmiarze stopa mi latała.

Dziękuje za wszelkie porady i pomoc ;)
PKO
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tylko wiekszy rozmiar buta. Nic nie poradzisz, na tego palucha:).
Znajdz but węższy a wiekszy rozmiar- moze bedzie lepiej pasowal.
Rozejzyj sie za butami innych firm. Roznica między rozmiarami jest czasem minimalna a jednak odczuwalna.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ