Solanka - jaką polecacie?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
adam1108
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć,

Czy ktoś może polecić szczególnie jakąś solankę do kąpieli? Każda jest dobra? Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie? :)
PKO
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja uzywalem zwykłej soli bocheńskiej jodowo bromkowej cena ok 8 zł za kg - bo była w aptece koło mnie. Spytaj w aptece i spróbuj czy Ci się spodoba.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem lepiej użyć kilo soli spożywczej, niż pół kilo nie wiadomo jak cudownej soli. Chyba że chcesz popróbować i cena nie jest problemem.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kupuję najtańszą spożywczą niejodowaną, do tego dosypuję chlorek magnezu (6-wodny) - i kąpiel magnezowa lepsza niż z "soli magnezowej" ;)

Wysłane z Tapatalka :)
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja chlorku magnezu używam, jako tzw oliwy magnezowej, do masowania i wcierania w mięśnie.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja miałem 3 tygodnie temu już wstępne zapalenie okostnej, nie szło rozpocząć treningu. Plus mocno ubite łydki z taką grudą w środku, nie mogłem biegać. Kupiłem 25 kg soli Salco Sport Therapy. To w sumie sól bocheńska bo na opakowaniu pisze, że firma z Łapczycy a to koło Bochni jest. Przy tej ilości wychodzi tani na allegro jest kilak sklepów. I w sumie pomogło. Kilo soli do wanny, wody dolewam tak aby uda były zakryte i godzinę pracuję z automasażem. Ciężka robota ale po tygodniu nie ból okostnych zniknął, nogi ogólnie "puściły". A czyja to zasługa .. to w sumie nie wiem. Może i soli. Ale największą robotę zrobił chyba wałek do ciasta który ma niesamowitą moc jak się dobrze dociśnie za rączki :) Lepszego rollera nie miałem!
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45' :))
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Po miesiącu używania solanki mogę śmiało powiedzieć, że odkryłem jeszcze 2 działania na plus. Pierwsze to jak przychodzę po treningu na zimnie taki lekko rozgorączkowany, czuje się że mnie coś łapie to idę na 75 minut do gorącej solanki i jak wychodzę normalnie nic mi nie jest. 3 razy sprawdzone. Ogólnie pewnie to efekt wygrzania ale przy tej solance wypacam się mocniej. A drugi efekt to poprawa wyglądu i kondycji skóry na nogach. Nie używam od miesiąca żadnych balsamów. Wcześniej miałem problem z wysychający i łuszczącym się naskórkiem. Teraz to zaniknęło w 90 % I to jest na 100% zasługa solanki bo bujam się z tym od wielu lat. Teraz stosuje ją raz na tydzień, czasem częściej. Kilo na jedną kąpiel. Tak że polecam szczególnie paniom które chcą uzyskać dodatkowy efekt estetyczny. Jakoś to działa :-)
5 km ~ 20'
gosza1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja używam do kąpieli solanki z Bingospa z minerałami z Morza Martwego. Jak dla mnie ok:)
Problem ze stopami? Znajdź gabinet podologiczny na Podolodzy.pl
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wy to macie kurcze czasu, tylko pozazdroscic :szok:
Ja po bieganiu tylko szybki prysznic zdaze wziac i zaraz do zycia trzeba wracac...
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nadal korzystam z tej solanki 1 godzinę w tygodniu. I potwierdzam jej dobry wpływa na kondycję skóry. Dzisiaj jestem po wczorajszym treningu z akcentem siłowym i idę się wymoczyć. Może szybciej puszczą mięśnie bo sobie dogodziłem wypadami :)
5 km ~ 20'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ