Białko a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
StevenG
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, chodzę na siłownię 2 razy w tygodniu, ale lubię też biegać (3-4 razy w tyg).
Ostatnio zastanawiam się nad kupnem jakiegoś białka w formie uzupełnienia diety. Brałbym sobie po prostu jeden szejk po treningu na siłowni, czy jest sens to robić, gdy dużo biegam i generalnie również np. pływam, tzn przeważają sporty typu cardio w moim trybie życia? Jak to wygląda?
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Nie, nie warto, ja np dzs po Crossficie który był o 18h, a skończył się o 19h, poszłem się rozciągać, i potem w szatni zjadłem 2 jajka na twardo, trochę quinoa i 2 małe ogórki i starczylo mi i o 20h na muay thai skoczyłem.

Po co ci białko które nic nie daje, ale zrobisz jak będziesz uważać, ciekawość korci.

Dodam, że ten proszek bieze się w uzupełnieniu diety, w rozumowaniu kulturystow których nie uważam za mądrych w układaniu diety.

4 treningi biegowe w tygodniu to nie dużo, żebyś dodawał do tego 2 treningi biegowe w jeden dzień co jakiś czas i inne aktywności fizyczne mniej bądź bardziej intensywne to to było ciężko budować masę, jeśli chodzi ci o przybranie suche masy mięśniowej.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
spietrza
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo zapraszam na forum KFD z taką opinia. Odpowiadasz a kolega nawet podstawowych parametrów nie podał aby mu odpowiedzieć na pytanie. Chyba a że liczy tak kupuj i bierz, jak nie masz na co kasy wydawać. Steven jaka waga, wzrost , jakie zapotrzebowanie dzienne, bilans tygodniowy. Docelowa waga czy utrzymanie? Ile tłuszczu, ile mięśnia?

Ja trenuje dyscypliny w skład triathlonu + FBW 2x + core. Wzrost 186 i 84waga. Codzienne zapotrzebowanie waha się 2800-3900kcal aby nie schudnąć. Czasami jeśli mam mocne treningi po sobie suplement białka na noc tzw kazeina aby wspomóc regenerację. Ale staram się biały serek zjeść z warzywami na noc jeśli mam.

Sent from my HTC One dual sim .
Triathlon to moje hobby
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

spietrza pisze:Yahoo zapraszam na forum KFD z taką opinia. Odpowiadasz a kolega nawet podstawowych parametrów nie podał aby mu odpowiedzieć na pytanie. Chyba a że liczy tak kupuj i bierz, jak nie masz na co kasy wydawać. Steven jaka waga, wzrost , jakie zapotrzebowanie dzienne, bilans tygodniowy. Docelowa waga czy utrzymanie? Ile tłuszczu, ile mięśnia?
Masz rację, nie zapytałem go o podstawowe dane. Tzn nie zdążyłem zbadać pacjenta :)
I jeszcze tak dopytam, czy autor od dawna biega i chodzi na siłownie?

Wysłane z mojego SM-T113 .
StevenG
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sorry, że tak późno.
Moje dane:
wzrost: 180cm
waga: 70kg

Dzienne zapotrzebowanie to 2600kCal (wyliczone w br. na badaniu), mam jakieś 12 % tkanki tłuszczowej.
Moja sylwetka- jestem szczupły.

Biegam 3/4 razy na tydzień, jeden raz z tego to jest mecz piłki nożnej, wiec dużo interwałów i cardio.
Do tego raz w tygodniu min. basen ( 2 km robie spokojnie, wiec tez spalam duzo)
Tego co jest wyżej nie zmienie, bo lubie :)
Do tego siłowe ćwiczenia to pompki, dużo podciągam się na drążku, moze na zime pojde na siłke i biegania bedzie mniej - wiadomo.

Co z tym białkiem? Po prostu zastanawia mnie kupno takiego zwykłego, np: https://sklep.kfd.pl/kfd-premium-wpc-80 ... -4077.html w formie uzupełnienia dietki, żeby brać to jedynie po treningach siłowych, jak np spompuje łapki mocniej danego dnia, hmm ?? Pytam bo nie wiem, różne opinie w tym temacie krążą wokół mnie. I nie wiem co jest prawdą... :echech:
PawełSzostak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:12:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

StevenG pisze: Co z tym białkiem? Po prostu zastanawia mnie kupno takiego zwykłego, np: https://sklep.kfd.pl/kfd-premium-wpc-80 ... -4077.html w formie uzupełnienia dietki, żeby brać to jedynie po treningach siłowych, jak np spompuje łapki mocniej danego dnia, hmm ?? Pytam bo nie wiem, różne opinie w tym temacie krążą wokół mnie. I nie wiem co jest prawdą... :echech:
Czyli chcesz je brać po to, żeby je brać? Ogólnie białko się mocno kojarzy z treningami siłowymi, jednak nie zostało udowodnione, że zwiększona ilość białka pomaga w budowaniu masy mięśniowej, wystarczy ok 1,4g na kilogram masy ciała na dzień (przy wyższym spożyciu synteza białek rośnie nieznacznie). Po treningu, nieważne czy siłowym czy biegowym, możesz dostarczyć organizmowi białko w różnej postaci - jak chcesz wydać pieniądze na białko to śmiało, ale jak będziesz po treningu jadł kurczaka czy inne dobre źródło białka, nie powinieneś być na tym stratny.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Najlepsze możliwe źródło białka znajdziesz w jajku.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.

I wszystko jasne.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:Najlepsze możliwe źródło białka znajdziesz w jajku.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.

I wszystko jasne.
Ja jem od 6-12 jajek dziennie, to zalezy od aktywnosci fizycznej dziennej.
A cholesterol calkowity 253., hdl 102,8 ldl 140, trojglicerydy 54

Wysłane z mojego SM-G360F .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ