Witam i proszę o radę
Naderwałem mięsień piszczelowy przedni (tak wykazało USG) przy samym przyczepie pod kolanem. Naderwanie jest już zabliźnione, ale nadal czuję ból przy napięciu mięśnia czy przy mocniejszym nacisku w okolicy uszkodzenia. Wyszedłem kilka razy na lekki trucht (3 - 4 km), ale po powrocie do domu czuję lekki dyskomfort. Chciałbym się Was poradzić w kwestii rozciągania tej partii mięśni i ew. masażu, żeby móc jak najszybciej wrócić do biegania.
Pozdrawiam
Naderwany mięsień piszczelowy przedni
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
musisz jeszcze poczekać. Powrót do zdrowia trochę zajmie. A na ból tego typu możesz zastosować chłodzący Dip Rilif. Na pewno nie zaszkodzi, a ból i komfort będzie na pewno lepszy.
-
- Rozgrzewający Się
tylko nie radzę jakoś szaleć z tym. Bo jeśli jest jeszcze ból to stan zapalny cały czas jest, a to opóźni dojście do zdrowia.krzys1001 pisze:dołóż do tego delikatne rozciąganie i rolowanie.
- akatasz
- Stary Wyga
Maść nadal jest w użyciukrzys1001 pisze:dołóż do tego delikatne rozciąganie i rolowanie.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Maść nic nie daje...akatasz pisze:Maść nadal jest w użyciukrzys1001 pisze:dołóż do tego delikatne rozciąganie i rolowanie.właśnie interesuje mnie w jaki sposób rozciągać ten piszczelowy przedni - znalazłem ćwiczenie na rozciąganie - siadając na podłodze z nogami zgiętymi w kolanie tak, żeby tyłkiem siedzieć na piętach i z tej pozycji podnosimy się z pośladków. Niestety kompletnie nie czuje żebym rozciągał ten mięsień. Może są inne ćwiczenia rozciągające? Co do rolowania to robię to regularnie piłką tenisową oraz rolerem.
Generalnie rozciągaj całą nogę nie tylko piszczelowy przedni.
- synergia_mj
- Stary Wyga
Proponuję masowanie, rolowanie, mikroprądy jeśli masz w pobliżu placówkę rehab.