Łydka - drażniące uczucie, lekki ból przy rolowaniu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
crux
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Od kilku miesięcy po jesienno-zimowych problemach z kostką lewej nogi niezwykle dokładnie przykładam się do rozciągania przed biegiem i po. Wykonuję również ćwiczenia, które zalecił mi mój fizjoterapeuta. W sumie nic mnie nie bolało aż do ostatniego treningu 5 dni temu.
Miał to być ostatni mocny trening szybkościowy przez triathlonem (11km biegu), który jest za 5 dni. Od razu po biegu zakończyłem trening rozbieganiem 1km w tempie 7:00. Później rozciąganie itd, czułem się świetnie poza oczywiście zmęczeniem z racji rekordu trasy :). Następnego dnia poczułem pewny dyskomfort w lewej łydce, w jej środkowej części z tyłu nogi. Podczas rozciągania lewa noga lekko "ciągnie" w porównaniu do prawej. Rolowanie stosowałem co kilka dni w czasie ostatnich kilku tygodni, od kilku dni codziennie. Podczas rolowania feralnej łydki, czuję ból, który mija po zakończeniu. Bez problemu chodzę również po schodach, nic nie boli, ale jednak "coś" się tam dzieje.
Mam zamiar do startu nic nie biegać (w sumie 10 dni przerwy, ale trudno), rolować łydkę i do tego 2x dziennie chłodzić opaską żelową. Co jeszcze mogę robić? Mam wrażenie, że to jakieś zapalenie więc może Voltaren. Czy tejpy mi pomogą podczas startu? A może podkładki pod piętę do butów? Wczoraj miałem ostatni przedstartowy trening kolarski, po nim nic nie bolało poza "tym czymś" co czuć w łydce.
Niestety mój fizjoterapeuta jest niedostępny, "byczy" się na zgrupowaniu gdzieś za granicą :)

Pozdrawiam
crux
PKO
crux
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kupiłem w aptece chłodzącą maść w żelu Reumo Terapia. To dziwne uczucie zniknęło, pewnie chwilowo. Co jeszcze mogę zrobić do czasu startu?
lobsang
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, miałem podobną przypadłość stosowałem żel Traumon - pomogło w ciągu 4 dni smarując 3 razy dziennie
Zdrowia życzę
Awatar użytkownika
spietrza
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Żadnych smarów idź do fizjo. Zgaduje ale w tym przypadku roller nie pomoże. Jedynie twarda piłka na podniesieniu.

Sent from my HTC One dual sim .
Triathlon to moje hobby
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie polecam nic co ma w składzie środki przeciwbólowe...
Ja bym poszła do fizjoterapeuty
crux
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzieki za odpowiedzi. Niestety jak pisałem mój fizjo jest poza krajem a start mam za 5 dni.
crux
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witajcie,
Aby nie pozostawić tematu bez odpowiedzi. Zrezygnowałem z wszelkiej aktywności biegowej na kilka dni a więc do soboty 09.07 podczas której przebiegłem kontrolne 1km. Na niedzielnych zawodach 11km poszło bez zadnego bólu wiec było minęło :)

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ