łąkotka przyś. - w trzonie poziome pęknięcie naszer.ok.0,5mm

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam bo to mój pierwszy post
od pół roku walcze z bocznym przyparciem rzepki u prawym kolanie z powodu nierehabilitacji skręconej kostki też w prawym..
Ostatnio W LEWEJ nad rzepką pojawił się ból po ćwiczeniach rozciągających, wczesniej miałem 3 dni przerwy na których mocno siedziałem przy komputerze (pozycja siedząca)
dzisiaj byłem na usg
wyniki w załączniku

pójde oczywiście do ortopedy ale mam pytanie - czy nie obędzie się bez operacji?
gdy bolało na kilka dni dałem spokój z ćwiczeniami i przestało, jak dzisiaj robiłem rozciaganie to wróciło, jakieś chrupanie itp
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

odpowie ktoś?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że liczysz na to, że przeczyta to jakiś ortopeda. Tutaj są głównie biegacze. Szczerze łączę się w cierpieniu ale musisz znaleźć forum dla ortopedów.
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

znaczy hmm ciekawi mnie czy kto inny miał taki problem
mój fizjoterapeuta napisał mi tak:(pisałem czy czeka mnie operacja)

"Witam,
Nie koniecznie. Ludzie mają popękane łątkotki i żyją całymi latami bez operacji J Więc głowa do góry J
Niech się lekarz wypowie.
Pozdrawiam"
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No to ja się wypowiem jako nie-lekarz, poziome rozwarstwienie łąkotki przyśrodkowej zdiagnozowane mam od 2013r., do tego jakiś ganglion tamże, który wyłazi trochę na zewnątrz, tworząc wyraźne uwypuklenie pod kolanem.
Biegam z tym (sporo), wspinam się, jeżdżę na rowerze. Czasem coś tam zaboli ale generalnie jest ok. Dużo ćwiczę - stabilizacja, rozciąganie itp. Lekarz oczywiście chciał to operować, ale taka rola lekarza. A nie zawsze jest to jedyna i słuszna metoda, więc póki co od operacji - na razie skutecznie - uciekam.
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za odp :3 ogólnie bardzo się boje, kolana ważna rzecz
ogólnie te problemy sa przez słabe mięśnie nóg, co ciekawe jeżdząc na rowerze i to dosyć szybki ( w sensie dynamcznie) nic mnie nie boli... pójdę do ortopedy ale znając go to będzie gorliwie nawamiał na zabieg a chodzi mi o rozpoznanie i czy np jest to w części ukrwionej to jest szansta zrośnięcia, mam nadzieje że mi lekarz oczu nie będzie mydlił...
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No to skoro wiesz, że masz słabe mięśnie nóg, to zabierz się do roboty i ćwicz, proste. Siła mięśni trzymających, stabilizujących kolano to podstawa przy problemach z kolanami.
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak
ale
chce być pewnym czy te pęknęcie nie rozrośnie się itp (dodatkowe komplikacje)
mam nadzieje żę pan ortopeda od razu nie rzuci operacją bo jak wiemy oni potrafią na byle co posyłać, oczywiście jeżeli oni operują
w trzonie to jest przednie pęknięcie czy tylne?
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zastanawia mnie to przy trzonie, czy chodzi o zewnątrz te ukrwione czy wewnątrz to białe
oczywiście pan od usg mi nie powiedział a ja nie wiedziałem że łąkotka ma 3 warstwy ukrwienia
thor666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobra akcja, fizjoterapeuta ne wie gdzie jest trzon łąkotki XD chyba nie wie bo pytałem przez maila a nie na wizycie za 80 zł
otóż jeżdze na rowerze, bardzo dobrze mi robi na ruchliwość tego kolana, bardzo mi rozciąga nogę ale nie inwazyjnie... ogónie mam jutro rezonans ale przełożę i troche poczekam bo kasy nie mam...
pytanko - czy rower jest dobry na rozrost mięśni nóg? miałem robić jakieś przysiad ale to było przed pęknięciem...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ