wysokie tętno

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,
w sierpniu 2015r,. rozpoczęłam przygodę z bieganiem, choć to za duże słowo. Od samego początku pojawił się problem z tętnem, tzn. chwila truchtu, puls 160 - 180 i niemoc. Treningi odbywały się regularnie - 3 razy w tygodniu. Jakieś marne postępy były, ale problem nadal występuje do dnia dzisiejszego, trucht 4 - 5 min, tętno 180 - 190 i brak sił na dalszy ruch. Podobny kłopot pojawia się na rowerze przy jakichś większych podjazdach. Liczę na jakieś podpowiedzi / komentarze ze strony doświadczonych kolegów / koleżanek.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2016, 11:16 przez nataliasm, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiek, waga wzrost?

I przeczytaj to:

http://bieganie.pl/?cat=13&id=2004&show=1
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

27 - 63kg - 166cm
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Troche Cie duzo ;) jak szybko biegasz swoje treningi i ile czasu spedzasz jednorazowo na bieganiu?
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tętno spoczynkowe ok 70
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

obecnie 15 min 3x w tygodniu, w tym czasie pokonuję ok 2km. Natomiast wcześniej były bardziej rozbudowane, mnie więcej 10 min na tętnie do 112, później 20 / 30 min na 130 lub 150 i 10min do 112.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podsumowując
- nie biegasz praktycznie nic bo 15 min 3x w tygodniu to jest nic dlatego nie ma postępu
- przypuszczalnie biegasz za szybko dlatego już po 5min brakuje Ci tchu
- teraz bez obrazy: schudnij, będzie łatwiej

Moja rada to zwolnij i nie patrz na pulsometr, ale jeśli lubisz cyferki to zrób test Coopera czyli pobiegnij przez 12min na maksa, jak będziesz potrzebować to przejdz w trakcie w marsz, ale musi być tak, że jak to skończysz to będziesz długo dochodzić do siebie. Jak już to przebiegniesz to napisz ile przebiegłaś i z tego wyciągniemy tempo biegu dla Ciebie.

przeczytaj jeszcze to:

http://bieganie.pl/knowyourpace/?show=1&id=8221
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

serdeczne dzięki za podpowiedzi. Punkt trzeci miał być jednym z efektów biegania :) test zrobię. Nie wydaje mi się, że za szybko biegam.... ale to subiektywne odczucie, dzięki!
Awatar użytkownika
JayJay_84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja mam podobnie z tym że z jadą rowerem, odwiedziłem już kardiologa, miałem EKG wysiłkowe i wszytko jest ok.
Lekarz postanowił zrobić morfologię i okazało się że tu jest pies pogrzebany - mam bardzo silną anemię z braku żelaza,
co powoduje zadyszkę, podniesione tętno i zmęczenie.

Podali mi żelazo dożylnie, ale pojawiły się powikłania w postaci zakrzepicy żylnej w prawej ręce, także nie jestem jeszcze w stanie powiedzieć czy coś to mi pomogło.

Podstawowe badania krwi możesz sobie zrobić, zawsze jedna przyczyna wyeliminowana jakby to nie było to :oczko:
Awatar użytkownika
Batman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:33

Nieprzeczytany post

Przestań biegać a zacznij szurać. Szuranie to takie bieganie, że ktoś idąc szybkim krokiem przegoni Twój bieg :bum:
Ja tak robiłem/robię. Zaczynałem od wagi 118 kg przy wzroście 170 cm. Teraz ważę mniej jakieś 15 kg i nadal szuram. Po tych ponad 300 przebiegniętych km moim celem na ten rok jest zejść poniżej godziny na 10 km. Zacznij biegać z forumowym planem http://bieganie.pl/index.php?cat=19&show=1&id=547 - ja zaczynałem właśnie z tym i po 3 miesiącach od zera udało mi się zaliczyć 10 km w 65 minut. Nie da się w krótkim czasie wyrobić kondycji. Choć muszę przyznać, że każde 5 kg mniej dodaje niezłego kopa i człek potrafi zdziwić się jak przyśpiesza :bum:
A więc zacznij z planem Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy a jak już go ukończysz to pochwal się w temacie i przejdź do kolejnego planu: 30 minut ciągłego biegu - i co dalej? Skoro ja mając tak zaawansowaną otyłość przeszedłem oba plany bez kontuzji to znaczy, że chyba każdy da radę. Tylko trzeba się ściśle trzymać wytycznych. Wytrwałość i brak kombinowania w planach.
U mnie też na początku tętno po chwili biegu było na poziomie 190. Ale u początkujących ma prawo tak być.
START: 17.06.2015, 170 cm; 116,7 kg
było: 108 kg - 10 km w 65:24 (27.09.2015)
jest: 98 kg - 10 km w 55:33 (25.09.2016)
będzie: 80 kg - 10 km w 40 minut
-
Start II: 07.06.2021, 170 cm; 124 kg
-
Start III: 30.05.2023, 170 cm; 101 kg
[url=viewtopic.php?f=27&t=64998]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=28&t=64999]KOMENTARZE[/url]
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wyniki badań są na szczęście ok. spróbuję z planem 6-cio tygodniowym, choć brak mi optymizmu, przez 8 miesięcy w sumie żadnych większych postępów, po tym czasie, nie jestem w stanie przebiec 30min ciągiem... marudzę, wiem! :hejhej:
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słuchaj Batmana, dobrze gada. Ja co prawda mam mniejszą nadwagę, ale biegam dopiero 3 miesiące, i efekty przychodzą powoli ale są
Endomondo
Obrazek
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

Nadwagi zbytnio nie masz, wiec to nie jest powod wysokiego tetna, oczywiscie rozumiem ze dazysz do tego zeby wazyc 10kg mniej i wtedy na pewno bedize Ci sie biegalo lepiej, natomiast wina polega na tym, że biegasz za szybko, biegaj wolniej i staraj sie dluzej, bo 15 min 3 x w tygodniu z czego jeszcze pewnie z polowe przechodzisz to troche za malo, zarzuc sobie z głownej strony plan treningowy na 30minut ciaglego biegu. Test coopera jak najbardziej mozesz zrobic, pokaze Ci to mniej wiecej w jakim tempie powinnas biegac.
Awatar użytkownika
nataliasm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki serdeczne! z planem zapoznana - ruszam, trzymajcie kciuki! :-)
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

nataliasm pisze:dzięki serdeczne! z planem zapoznana - ruszam, trzymajcie kciuki! :-)
Czekamy na sprawozdania! :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ