stawianie stopy przy lądowaniu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Conrado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:06
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Spróbuję opisać swoją sytuację, może ktoś ma podobnie i może coś poradzić.
Zauważyłem, że od pewnego czasu zbyt mocno ląduję na zewnętrznej części stopy. Wywnioskowałem to z faktu, że każde buty startowe, które kupuję - po kilku miesiącach (!) oddaję na gwarancję z dziurą (!) właśnie po zewnętrznej stronie... Mam wrażenie, że ogólnie bardzo krzywię stopę bo oglądając zdjęcia z zawodów aż mnie ciary przechodzą jak widzę ustawienie nogi przy lądowaniu. Co najdziwniejsze, wygląda jakbym lądował na zewnętrznej stronie a potem wykrzywiał nogę do środka. W zimie miałem problemy z rozcięgnem podeszwowym ale terapia rozciągania i masowania pomogła o nim zapomnieć. Być może to też ma wpływ na moją niezbt poprawną technikę.
Czy ten problem można "zaleczyć" za pomocą ćwiczeń wzmacniających stopę i kostkę, czy problem leży gdzieś wyżej? Czytałem kiedyś, że problem z poprawnym lądowaniem może się brać z osłabienia wyższych partii nogi, od kolana aż po... biodro.
Chętnie posłucham opinii doświadczonych biegaczy na temat popranego prowadzenia stopy na asfalcie!
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to co opisujesz to naturalne zjawisko pronacji, czyli ruchu skrętnego stopy do wewnątrz przy lądowaniu, to element naturalnego aparatu amortyzującego.

ewentualny problem może być tylko wtedy gdy to zjawisko występuje w nadmiernej skali i powoduje dolegliwości.

powoduje?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Conrado raczej się marwti, że niszczy buty lądując na zewnętrznej krawędzi. Każdy ląduje na zewnętrznej krawędzi. Jeśli regularnie robisz tam dziury, to może bardzo dużo ważysz ?
Conrado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:06
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o dolegliwości, to jedynym problemem było to rozcięgno w prawej stopie (swoją drogą prawy but szybciej mi się z reguły niszczy), ale jak mówiłem póki co odpukać mam to za sobą.

Miałem podejrzenia, że coś może być nie tak z wagą... Regularne niszczenie butów w tym samym miejscu było dla mnie po prostu sygnałem, że coś może być nie tak i powoli robię sobie tym moim stąpaniem krzywdę (stąd wpis w dziale zdrowie). Dzięki za odpowiedzi, wygląda jednak na to, że muszę po prostu poszukać jakichś wzmocnionych startówek...

no i schudnąć! :szok:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ