Dziwny log pracy serca z maratonu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Munzer
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pobiegłem wczoraj w Krakowie maraton. To była od początku porażka, bo jechałem całą noc autem, które się zepsuło na 100 km przed Krakowem. Na start po wielu perypetiach w końcu dotarłem 7 minut przed rozpoczęciem biegu. Założony plan wynosił 5:20, czyli jakieś 3:45 na mecie. Zrobiłem 3:47, ale lekko nie było. Dziś odpaliłem sobie zapis zegarka Polar, który miałem połączony z czujnikiem HR na klacie i zdziwił mnie dość mocno zapis pracy serca, który pokazuje, że w okolicach 2 godzin 30 minut HR spadło nagle do 125 uderzeń na minutę (ze średnich 160), a pięć minut później do 50 uderzeń na minutę i sytuacja powtarzała się wiele razy, aż do końca biegu. Myślicie, że powinienem się obawiać?

[czerwona linia -serce, szara - tempo ]. Te dwie szare kreski, to 2 postoje na siku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
.
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Ale czego obawiać niby? Poluzowal Ci się pasek albo zwyczajnie jest wadliwy. Być może baterie w nim są słabe.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmmm, powiem tak - jeśli czułeś się "normalnie" (na tyle, na ile normalnie można się czuć w drugiej połowie maratonu ;) )
to ja bym raczej obstawiała przesunięcie się czujnika, problem ze stykiem, spocenie się, zasolenie, konieczność wymiany baterii, itd...
Munzer
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No pomyślałem, że może o mało się nie przekręciłem, i nawet o tym nie wiedziałem. Dlatego Was pytam, o Wasze doświadczenia. Okej, zasolenie paska bardzo mi odpowiada :). Co do baterii, włożyłem nowe. Sprawdziłem jeszcze kilka poprzednich dłuższych biegów, po 25 km, ale są normalne, bez huśtawki. A i czułem się normalnie, czyli mniej więcej jak młody zombie.
.
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja testuję jakiegoś taniego Polara z pulsometrem, ostatnio miałem też przeboe z tętnem, średnie 150, maksymalne 220.
Ewidentnie wali w ciula, a biegałem po polu, więc żadnych zakłóceń raczej nie było.
Jaką baterię wsadziłeś? Sprawdzałeś napięcie? Ja miałem niby nową, ale wygłupy z tętnem są. Teraz zamówiłem
jakąś niby pewniejszą, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Munzer
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Napięcia nie sprawdzałem, ale rzeczywiście bateria była niefirmowa. Skoki do 220 też już notowałem na poprzednich logach. Kolejna sprawa, o której sobie przypomniałem, że mniej więcej od etapu, gdzie zaczęła sie hustawka, ostro zlewałem się wodą. To chyba też mogło mieć znaczenie.
.
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam Polara H7 i nigdy nie stwarzał takich problemów, ale wodą go nie polewałem.
Endomondo
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ