Ból z boku kolana, stopa stawiana na zewnątrz?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mocny.t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48'00"
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
jestem początkującym biegaczem. Tak naprawdę to biegam do zawsze ale nigdy nie robiłem tego reguralnie i zawsze na krótkie dystanse (max 6km).
Od niedawna zacząłem myśleć o maratonie i zacząłem biegać w tygodniu 3 razy po 10 km i dłuższe wybieganie w weekend (20km). Po trzech takich tygodniach po bieganiu bardzo bolało mnie prawe kolano. Ból odczuwałem z boku po zewnętrznej stronie. Po kilku dniach nie biegania i ustaniu bólu pobiegłem jeszcze raz i ból wrócił już w trakcie biegania. Myślałem, że to przez źle dobrane buty. Dzisiaj byłem w Decathlonie gdzie mogli sprawdzić w jaki sposób stawiam stopę i dobrać odpowiednie buty. Była bieżnia z kamerą i na podstawie mojego biegu stwierdzono, że stawiam stopy na zewnątrz i będzie to na pewno powodować ból kolan własnie po zewnętrznej stronie (pani z Decathlona nie wiedziała wcześniej, że mam jakiekolwiek problemy z kolanami), poradzono mi aby udać się do lekarza który może przepisać mi specjalne wkładki do butów. Była też opcja zamówienia specjalnych butów z Asicsa ale cena 300 funtów trochę mnie przeraziłą. Jeste, zawodowym kierowcą i za tydzień będę w kraju, dlatego też będę miał okazję wybrać się do lekarza. Czy ktoś ma taką samą przypadłość jak ja i czy faktycznie złe stawianie stopy tak jak w moim przypadku na zewnątrz może być przyczyną takiego bólu?
PKO
Tomi205
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49,49

Nieprzeczytany post

Witam.Z tego co piszesz to klasyczny przypadek ITBS.Jeżeli do tego ból po treningu pojawia się przy wchodzeniu lub schodzeniu ze schodów to "masz babo placek".Poczytaj o tym ustrojstwie i polecam wizytę u dobrego fizjoterapeuty(ja na takiego nie trafiłem do tej pory).Ortopeda polecił mi całkowicie zaprzestać biegać bo "może Pan nie jest urodzony do biegania".
mocny.t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomi205 pisze:Witam.Z tego co piszesz to klasyczny przypadek ITBS.Jeżeli do tego ból po treningu pojawia się przy wchodzeniu lub schodzeniu ze schodów to "masz babo placek".Poczytaj o tym ustrojstwie i polecam wizytę u dobrego fizjoterapeuty(ja na takiego nie trafiłem do tej pory).Ortopeda polecił mi całkowicie zaprzestać biegać bo "może Pan nie jest urodzony do biegania".
Bol nasila sie przy wchodzeniu i schodzeniu ze schodow. Tak tez myslalem ze moze to byc ITBS. ale to byly przypuszczenia na podstawie wiadomosci z internetu. W nastepnym tygodniu bede w kraju i szukam wlasnie jakies dobrego lekarza.
Dziekuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
spietrza
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie lekarz a fizjo ci pomoże.

Sent from my HTC One dual sim .
Triathlon to moje hobby
mocny.t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

spietrza pisze:Nie lekarz a fizjo ci pomoże.

Sent from my HTC One dual sim .
Ok. Powiedzmy że pójdę do fizjoterapeuty, czy jedna wizyta coś pomoże? Chodzi mi o to czy pokaże mi jakie ćwiczenia robić żeby wzmoćnić odpowiednie mięśnie. Regularne wizyty u mnie odpadają, z racji wykonywanego zawodu jestem w Polsce tylko co drugi weekend.
Tomi205
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49,49

Nieprzeczytany post

Jedna wizyta raczej nie pomoże ale też nie zaszkodzi.Jeżeli trafisz na dobrego fizjo to Cię powinien ponaciągać i dać zestaw ćwiczeń.Podstawa u mnie od kilku miesięcy to roller i mega rozciąganie plus ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg i pośladków.Jeżeli masz ITBS to teraz liczyć na łut szczęścia.Jak już pisałem lewe kolano sam wyprowadziłem na prostą w 2 tygodnie a z prawym męczę się już ponad 2 miesiące.Właśnie jutro mam wizytę kolejnego fizjoterapeuty.Ostatni nie pomógł prawie wcale.Jedynie zasypał mnie gradem fachowych definicji i oddał w ręce asystentki(całe szczęście ze też fizjoterapeutki).Dobrze że pani która mu pomagałą pokazała mi cały zestaw ćwiczeń.Jest sporo wartościowych artykułów na temat ćwiczeń przy ITBS ale najpierw skorzystaj z wiedzy fachowców.
hansel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39

Nieprzeczytany post

Możesz iść do fizjoterapeuty, ale przy ITBS kuracja jest prosta i można najpierw spróbować samemu. Przynajmniej mi się udało tego pozbyć w kilka tygodni bez wizyty u fizjo. Podstawa to rolowanie na wałku - jest mnóstwo filmów na youtubie. I jednocześnie ćwiczenia wzmacniające na nogi - głównie mięśnie w okolicach pasma. Oczywiście wiem, że każdy przypadek jest inny, niektórzy męczą się z ITBS latami.
wiewioreqezg
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A czytałem gdzieś że fizjoterapeuta jest w stanie wyleczyć to w czasie jednej wizyty.
onekotan88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zobacz prosze link: viewtopic.php?f=2&t=51973 gdzie opisuje po krotce swoj przypadek. Sprawa bardzo swieza wiec jak cos to pytaj smialo :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ