Ból dolnej części kolana przemija w trakcie nocy po treningu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Ostatnio zauważyłem u siebie następujący objaw.
W trakcie treningu delikatnie zaczyna mnie boleć dolna część kolana, coś jakby pod rzepką. Nie boli przy zginaniu, boli natomiast przy prostowaniu. Droga po schodach po treningu jest już drogą przez mękę. Przy rozciąganiu jest dobrze, chodzenie potem po płaskim nie powoduje bólu natomiast, zejścia, wejścia czy też po schodach czy też pod górkę to już tragedia. Coś mi się kojarzy, że podobne objawy daje tzw kolano skoczka ale nie jestem pewien.

Ale tu dochodzimy do rzeczy dziwnej, jak dla mnie, - po takim treningu stosuję na kolano okład z mrożonego wkładu żelowego, kładę się spać i jak rano wstaje to jak ręką odjął, coś tam czuję czasem ale bardzo delikatnie a już po kolejnej nocy nie ma śladu po ostrym bólu.

W przyszłym tygodniu postaram się umówić do ortopedy, ale może macie jakieś pomysły co to takiego skoro tak szybko przechodzi.

Mam jeden pomysł co może być przyczyną, ale moje doświadczenie jest na tyle małe, że nie jestem pewien. Pracuję nad techniką biegu,staram się lądować na śródstopiu, niestety robię to jeszcze na tyle niedokładnie, że w połączeniu z dużą ilością podeszwy pod piętą zdarza mi się, że zahaczę piętą o podłoże co powoduje dość mocny wstrząs i uskok nogi. Myślicie, że to może mieć wpływ?

Mateusz
PKO
Tomi205
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49,49

Nieprzeczytany post

Ani fizjoterapeutą ani ortopedą nie jestem ale walczę aktualnie z ITBS prawego kolana.Mam podobne symptomy co ty.Z tym że u mnie zaczyna się pod kolanem a po przebiegnięciu 10-12 km tak "wali bólem" z boku kolana że trudno wytrzymać.W zeszłym roku wygrałem walkę(?) z ITBS lewego kolana i tam było całkiem książkowo.Czyli ból zboku kolana i mega ból przy wchodzeniu/schodzeniu ze schodów.1 maja przebiegłem półmaraton z nadzieją że wygrałem tym paskudztwem ale na 10tym kilometrze kolano przypomniało kto tu rządzi.A po schodach wchodziłem tyłem tak bolało.Od tego momentu mam przerwę i 2 wizyty u fizjo,ponaciągał zalecił rower i lekką przerwę.Do tego dołożyłem maść przeciwzapalną i roler codziennie bez litości.Nie boli od tygodnia,na rowerze zero bólu.
W twoim przypadku może też być ITBS.Próbowałem zasugerować fizjo że to może zapalenie gęsiej stopki ale wytłumaczył mi że przy chodzeniu odczuwałbym ból ciągły a tak nie było.Tylko po treningu i przy schodach.Na następny dzień już było po bólu.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za info.

Spróbuję zastosować podstawowe środki w walce z ITBS i zobaczymy jaki będzie rezultat.
Całą zimę przebiegałem i nic nie było a odkąd zrobiło się ciepło to co chwilę coś ;/
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zainteresuj się też więzadłem rzepki entezopatia.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj biegłem w takim lokalnym biegu na 6,6km w ramach akcji Polska Biega.
Postanowiłem dołożyć okładów wkładem żelowym i zintensyfikować rozgrzewkę. Ból pojawił się dosłownie na kilka sekund w trakcie całego biegu.
Po biegu wydłużyłem czas wygaszania/ uspakajania i dołożyłem marszu, lekkiego rozchodzenia a potem rozciągania. Bóle dzisiaj były zdecydowanie słabsze i niemalże nieodczuwalne po biegu.
Fakt też, że buty w teren mam z niższym dropem i nie zauważyłem zahaczania piętą.

Dzięki za sugestie. Na bieżąco będę obserwował sprawę i informował - może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem i mu się przyda :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ