Batony energetyczne- praca magisterska

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ewacz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, jestem studentką dietetyki i proszę was o pomoc w wypełnieniu ankiety na temat produktów węglowodanowych i ich syntetycznych odpowiedników na przykładzie batonów energetycznych. Ankieta jest anonimowa i ma posłużyć mi w badaniu preferencji konsumenckich. Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi. Niżej link do ankiety.

https://docs.google.com/forms/d/1PmjZUV ... M/viewform

Pozdrawiam
Ewa
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wypełniłem. Jednej rzeczy mi tam bardzo brakuje. Pytasz o uprawianą dyscyplinę sportu, a w ogóle nie o czas trwania treningów, co z mojej perspektywy jest najważniejsze. Zupełnie inne jest (albo nie ma) uzasadnienie dla spożywania batonów przy wysiłku trwającym godzinę, a całkiem co innego jeśli trening trwa 3, 5 lub więcej godzin.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tez wypełniłem, ale... oczywiście mam ale... :bleble:
przepraszam coś sie tak tych batonów uczepiła? :)
bo akurat dieta sportowa (dieta czyli "sposób odżywiania", a nie jak to jest rozpowszechnione "sposób odchudzania") jest moim ulubionym tematem i osobiście po latach stosowania tego batonowego gówna przerzuciłem się na swoje magiczne mieszanki :bum:

ankieta zrobiona wg mnie trochę "na odwal", taka typowo akademicka na zaliczenie, pytania zbyt ogólne, nic nie pokombinowałaś, o nic nowego nie zapytałaś... a szkoda, obecnie strasznie duzo się dzieje w temacie dietetyki sportowej,
* pytanie o węgle w trakcie treningu - pieczywo? ryż/kasza/makaron? - ale że jak? że podczas treningu (bieganie, siłka, rower, tenis) ktoś wcina kromki albo ryż? :hejhej:
* pytanie o marki batonów - dlaczego akurat te firmy podałaś? bo brak mi tu tych "typowo specjalistycznych", dedykowanych dla sportowców, w których twórcy chociaż mocno kombinują ze składem i stosują mega nowinki, a z kolei połowa z tych które podałaś to najtańsze najpodlejsze marketingowe trociny dostępne w marketach...

od razu piszę - bez urazy :hej: i przepraszam za krytykę :lalala: ale lubię jak ktoś kombinuje, szuka, a skoro już studiujesz dietetykę, to tego bym oczekiwał :hej:
bo potem jak słucham w TV wypowiedzi "dietetyków" to mi ręce opadają...

pozdro!
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Ewacz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje za wypełnienie.
Jeżeli chodzi o wybór tematu pracy: "Ocena jakości naturalnych produktów węglowodanowych i ich syntetycznych odpowiedników stosowanych w dietach osób aktywnych fizycznie"- początkowo chciała porównywać oprócz batonów również żele energetyczne, napoje i różnego typu "magiczne mieszanki" z domowymi ich alternatywami lecz wraz z promotorem uznaliśmy, że wybór jednego będzie najodpowiedniejszym i tak trafiło na batony. Moje badanie ankietowe jest tylko jednym z wielu. I głównie chodziło mi o to, że sama domowym sposobem wykonuje zbożowe batony energetyczne i porównuje je zarówno z popularnymi sklepowymi markami oraz z batonami specjalistycznymi pod różnymi aspektami zarówno składem, ceną, właściwościami, preferencjami konsumenckimi (stąd ankieta), również będę przeprowadzała badania sensoryczne. Ankieta jest u mnie najmniej ważna ale niestety konieczna. Nie wiem, może jej nie wykorzystam. Jeżeli chodzi o wybór batonów do ankiety.Jest opcja inne gdzie każdy może wpisać co uważa i co stosuje, daje wolną rękę i liczę się z każdym zdaniem. Niestety z tego co już pozbierałam to bardzo mało osób zawodowo zajmuje się sportem i te batony są najczęściej przez nich wybierane. Dzięki za komentarze bo sama się dużo przy tym uczę, a chyba o to chodzi. :hejhej:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:* pytanie o węgle w trakcie treningu - pieczywo? ryż/kasza/makaron? - ale że jak? że podczas treningu (bieganie, siłka, rower, tenis) ktoś wcina kromki albo ryż? :hejhej:
Podczas wycieczek biegowych najchętniej wcinam bułki z masłem i czasem z serem. Kromki też by mogły być, gdyby się tak szybko nie dekomponowały w plecaku :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ