Więzadło poboczne przyśrodkowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

W ostatnią środę poza treningiem wykręciłem przypadkowo kolano, zaczęło strasznie boleć ale po chwili się w miarę rozchodziło. Pozostał lekki ból przy koślawieniu i skrętach, ale nie było żadnego obrzęku, krwiaka, ograniczenia ruchomości itd.

Po przeszukaniu internetu i porównaniu umiejscowienia bólu wychodzi na to, że musiałem naciągnąć (nie naderwać bo nie ma było obrzęku itd ).
Po jednym dniu ze stabilizacją i voltarenem zdecydowanie zmniejszył się ból. Chodzę już normalnie, czuję tylko, że coś się działo ostatnio z kolanem ale bólem bym tego nie nazwał.
Wczoraj spróbowałem przebiec się kawałek w spokojnym tempie i niestety przy biegu po 1,5km pojawił się ból takie nagłe ukłucia jakby i uczucie ociężałego stawu. wróciłem do domu i zrezygnowałem z dalszego biegu.

Co prawda za wcześnie zabrałem się za trening i to tez może stanowić problem, ale czy znacie jakieś metody które przyspieszą regenerację i powrót do sprawności ? 3go maja biegnę połówkę i ta kontuzja jest teraz najgorszą rzeczą jaka mogła mnie spotkać :(
PKO
katkes
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Idź do lekarza, czytając internet można zgadywać a nie diagnozować.

Na pewno nie zaszkodzi, jak będziesz smarował kilka razy dziennie maścią przeciwzapalną.

Na moim przykładzie: Jeżeli faktycznie naciągnięte masz wiązadło, to nie używaj stabilizatorów . Do lekkiego truchtania mogłem wrócić praktycznie od razu , ale nie wolno przeginać.
Idź lekarza po diagnozę a potem do rehabilitanta on Ci pokaże jakie ćwiczenia robić.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ