ITB a może coś innego (biodro, gruszkowaty, pośladkowy)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Panowie i panie zmagam się z dość dziwną kontuzją. Zacznę może od stażu biegam dwa lata po 40-70km więc już trochę w nogach mam, nie mam nadwagi, oprócz tego jeżdżę na rowerze dośc sporo.

A teraz moja dziwaczna kontuzja, która jest ze mną już z 2 miesiące.

Mam dziwny ból w okolicy biodra po od tyłu tak jakby mieśnia pośladkowego, ciągnąc sie zewnętrzym bokiem promieniujac na kalano po dłuższym wysiłku. Jest to o tyle dziwne że nie jestem precyzyjnie określić jego miejsca, nie jest to na pewno wrażliwe na dotyk. Próbowałem go wychwycić wykonując rożne ruchy, i w sumie najbardziej się nasila jakbym postawił noge na ziemi i starał się ją delikatnie przekecieć w osi.

Mam wrażenie że ból najbardziej promieniu od pośladka z tyłu przez biodro a kończysię po zewnętrznej stronie kolna (tam gadzie powinien sie chyba zaczynać przy itbs) u mnie jest na odwrót. A teraz przyczyna, to jest o tyle ciekawe bo prawdopodobnie przeciążyłem to za dużym obciążeniem przy ćwiczeniach. Robiłem przysiady i inne ćwiczenia wspomagające, i kiedyś wpadłem na głupi pomysł aby wzmocnić mięśnie i robić wykroki z obciążeniem 30kg(zawsze robiłem bez). Niestety wtedy myślałem że to zwykłe zakwasy, tyle że ból nie minął mimo, że od 3 tygodni nie robię praktycznie żadnych ćwiczeń, w bieganiu też zrobiłem przerwę ale zaraz na długim wolnym wybieganiu sie pojawiło to coś, mogę z tym biegać ale jest to nadwyraz drażniące.

Dodam że już rożne miałem drobne kontuzje i zazwyczaj o dziwo pomagało mi rolowanie butelką z wodą oraz kinensotaping. Z tym że tu nawet nie wiem jak założyć sobie te taśmy bo nie wiem czego sie to dotyczy.
Obrazek
mam ważnie że największy problem sprawia ten górny punkt oraz że jest on jakby delikatnie przesunięty do tyłu stronę pod pośladkową w stronę dwugłowego. (może to gruszkowaty?)
PKO
FizjoManiak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ciężko stwierdzić samą przyczynę bez dokładnego badania i wywiadu. Bowiem ból w danym miejscu może być wynikiem kompensacji spowodowaną dysfunkcją w zupełnie innym rejonie ciała. jednak biorąc pod uwagę opisane dolegliwości można pewne hipotezy postawić.
Ból promieniujący od pośladka do kolana ma swoje anatomiczne uzasadnienie, bowiem pasmo biodrowo-piszczelowe jest napinane przez 2 mięsnie: naprężacz powięzi szerokiej oraz pośladkowy wielki (tylne włókna). dlatego też ból promieniuje od pośladka do kolana. może to być dysfunkcja sekwencji mięśniowo-powięziowej bocznej kończyny dolnej (choć niekoniecznie). ból się utrzymuje pomimo rolowania pasma ponieważ przyczyna prawdopodobnie leży wyżej. Można spróbować rozmasować sobie mięśnie obręczy biodrowej (pośladkowy, średni, mały wielki, rotatory zew. w tym gruszkowaty) przy pomocy piłeczki tenisowej. trzeba się położyć na piłce i wykonując ruchy biodrem masować. uwaga na nerw kulszowy! jak się pojawi prąd do nogi to unikać tego miejsca. koniecznie trzeba rozciągać mięśnie pośladkowe (głównie średni ) i gruszkowaty.
philll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To może być zrotowana miednica, która będzie się objawiać takimi bólami. Odwiedź fizjo. Miałem taki problem, odpowiednie ustawienie miednicy i problemy z ITBS zniknęły. A ten z obrazka tak wali piętą że aż boli ;)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ