Stawianie stopy na zewnątrz - jak sobie z tym radzić?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
MartinTcV
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:58
Życiówka w maratonie: 3:14:20

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,
We wtorek wybrałem się na trening biegowy z trenerem. Trener uświadomił mi, że źle stawiam prawą stopę na podłożu. Mianowicie prawą stopę stawiam pod pewnym kątem na zewnątrz. Powiedział też, że przez to w późniejszym okresie mogę mieć problemy z kolanem oraz biodrem i że mam na to zwracać uwagę, bo da się tego złego nawyku oduczyć.
Jak bardzo tragiczne w skutkach może być takie bieganie? Co może być tego powodem? Myślałem, że nadmierna pronacja prawej stopy może być przyczyną, ale nie mam bladego pojęcia czy tak faktycznie może być. Ostatnio miałem okres, gdzie paliły mnie mięśnie piszczelowe właśnie prawej nogi i z prawym biodrem coś się działo. Może jedno nie ma nic wspólnego z drugim, ale myślę, że warto o tym napisać.
Wczoraj wybrałem się na trening i od początku zwracałem uwagę na to jak stawiam stopy i przyznam szczerze, że czułem co któryś krok ukłucie w kolanie, jakby taki bieg nie był dla mnie naturalną rzeczą. Czy to może być fakt złego nawyku i kwestia przyzwyczajenia, że kłuło mnie w kolanie? Czy starać się dalej biegać stawiając stopy równolegle w kierunku biegu?

Z góry serdeczne dzięki za każdą odpowiedź,
pozdrawiam.
PKO
theyard
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, stawiam podobnie stopę jak kolega i ciągle mam problem z bólem wewnętrznej części łydki, chyba mięsień płaszczkowaty, ale ciężko powiedzieć czy przyczyną jest krzywo stawiana stopa.
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Krzywo stawiana stopa może być przyczyną bólu, może być różnica w mięśniach prawa - lewa noga. Sama stopa jest pewnie skutkiem różnej długości nogi, dawnego urazu, albo coś z kręgosłupem. Zakres ruchu w stawach skokowych masz jednakowy?
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
MartinTcV
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co do kręgosłupa to mam lekką skoliozę i lordozę. W zakresie ruchu nie widać większych różnic.
Do jakiego specjalisty najlepiej się udać, żeby mógł wszystko obejrzeć, pobadać, poruszać itp.? Fizjoterapeuta, ortopeda, czy może jakiś inny?
Awatar użytkownika
spietrza
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:50
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fizjoterapeuta pomoże. Ja mam to samo przez pogłębioną lordozę. Ale nigdy nikt mnie nie straszył, po prostu rozciąganie, ćwiczenia core i rolowania działa.

Jabadabadu
Triathlon to moje hobby
MartinTcV
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za rady. Wczoraj przebiegłem cały dystans (11km) skupiając się na stawianiu stopy i było dobrze, nic nie kłuło. Tylko mięśnie piszczelowe prawej nogi czułem, nie są odpowiedni wyrobione, ale wszystko da się zrobić.
Trzeba poszukać dobrego fizjoterapeuty w mieście i niebawem się do niego udać.

Pozdrawiam!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ