Łydka - kolejny uraz...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

Od ponad roku biegam 70% treningów (asfalt-szuter + las) w butach z zerowym dropem. Reszta w butach trailowych z nie za dużym dropem (6mm i 8mm).

W ostatnim czasie zaczęły mi się zdarzać kontuzje łydek, najpierw naciągnięcie/naderwnie brzuchatego łydki, dwa razy w odstępie kilku miesięcy, a przedwczoraj nagle zaatakował mnie ból poniżej mięśnia brzuchatego, ale minimalnie poniżej, tak jakby na styku mięśnia brzuchatego i ścięgna achillesa. Za każdym razem stało się to po dobrych 7-8 km biegu, gdy w planie było 15-20.

No i teraz zaczynam się zastanawiać co się dzieje, bo gdybym dopiero zaczynał z zero dropem i minimalną amortyzacją to bym wiedział o co chodzi. Czy ktoś miał takie kłopoty w połączeniu z butami minimalistycznymi a przykład?

Dodam, że moje obie nogi mają dodatkowy atrybut w postaci braku ATFL. W dzieciństwie się ich pozbawiłem skręcając kostki. Według fizjoterapeuty jest możliwe, że brak ATFLa spowodował takie dostosowanie się aparatu ruchowego, że w efekcie adaptacji skróciłem sobie ścięgna i mięśnie łydek.

Czy możecie mi poradzić, z jakim lekarzem sensownie o tym pogadać? A może ktoś ma podobne kłopoty?

Dzięki.
.
PKO
giorgio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No to śledzę temat, bo mam podobny problem. Od miminali nabawiłem się zapalenia achillesa, które (mam nadzieje że ostatecznie) już wyleczyłem. Teraz nabawiłem się bólu w tym samym miejscu, o którym piszesz - na łączeniu brzuchatego i achillesa. Na razie lód i nlpz. Poczekam tydzień i jak nie przejdzie to trzeba się będzie przejść do ortopedy.

Aha, masz opuchliznę? Bo ja niestety tak.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

A jak wygląda sprawa rozciągania, rozluźniania mięśni u Was?
giorgio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rozciągam intensywnie przed i po bieganiu. Wieczorem, w pracy robię przerwy i rozciągam. Staram się pilnować.
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja z rozciąganiem raczej słabo, niestety. Ale z drugiej strony nigdy wcześniej nie miewałem problemów tego typu. Sama przesiadkę na buty minimalistyczne przeszedłem bez kontuzji - miesiąc bólu łydek i już.
.
Awatar użytkownika
wojtekkos2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jacs_1979 pisze:Cześć,

Od ponad roku biegam 70% treningów (asfalt-szuter + las) w butach z zerowym dropem. Reszta w butach trailowych z nie za dużym dropem (6mm i 8mm).

W ostatnim czasie zaczęły mi się zdarzać kontuzje łydek, najpierw naciągnięcie/naderwnie brzuchatego łydki, dwa razy w odstępie kilku miesięcy, a przedwczoraj nagle zaatakował mnie ból poniżej mięśnia brzuchatego, ale minimalnie poniżej, tak jakby na styku mięśnia brzuchatego i ścięgna achillesa. Za każdym razem stało się to po dobrych 7-8 km biegu, gdy w planie było 15-20.

No i teraz zaczynam się zastanawiać co się dzieje, bo gdybym dopiero zaczynał z zero dropem i minimalną amortyzacją to bym wiedział o co chodzi. Czy ktoś miał takie kłopoty w połączeniu z butami minimalistycznymi a przykład?

Dodam, że moje obie nogi mają dodatkowy atrybut w postaci braku ATFL. W dzieciństwie się ich pozbawiłem skręcając kostki. Według fizjoterapeuty jest możliwe, że brak ATFLa spowodował takie dostosowanie się aparatu ruchowego, że w efekcie adaptacji skróciłem sobie ścięgna i mięśnie łydek.

Czy możecie mi poradzić, z jakim lekarzem sensownie o tym pogadać? A może ktoś ma podobne kłopoty?

Dzięki.
Mam podobne problemy z brzuchatym co kilka miesięcy, szczególnie po zimie (chociaż zimą też biegam). Przyczyny nie znalazłem. Nie wiązałem tego do tej pory z obuwiem, choć to może jakiś trop. Z butami nie eksperymentuję, biegam w szosowych.
Co to jest ATFL?
Obrazek
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jacs_1979 pisze:Ja z rozciąganiem raczej słabo, niestety.
No to przyłóż się do rozciągania.
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ATFL - więzadło strzałkowo-skokowe przednie
.
giorgio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jakieś rozwój akcji w temacie? Mnie niestety dokucza ta łydka. Rozciągam, truchtam, i nic. Uczucie jakbym miał na łączeniu brzuchatego i Achillesa jakiś skurcz mięsnia którego nie mogę rozruszać.
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie wróciłem do treningów. Przykładam się do rozciągania i staram się na razie trenować mniej intensywnie.
Zobaczymy, na razie nic nie boli. Będę dawał znać.
.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze jest wzmocnić łydki na siłowni i przez ćwiczenia propriocepcji (boso na miękkim podłożu, na berecie rehabilitacyjnym itp.).
Rozciąganie statyczne po treningu, na początku treningu po małym truchcie (10-15min.) rozciąganie dynamiczne.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też jestem achillesowcem. Zauważyłem, że jak mnie zaczyna na początku treningu ciągnąć achilles to staję i się rozciągam, minuta wystarczy i problem znika.
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No niestety.
Dziś na 5km bardzo spokojnego biegu (5:30-5:40) po lekkim przyspieszeniu i znowu zakuło mnie ścięgno i zaczęło boleć.
Idę dziś do ortopedy.
I chyba do psychologa jeszcze powinienem...
.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lepiej idź do fizjoterapeuty.
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się