Kłucie z tyłu kolana po treningu siłowym
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48:40
- Życiówka w maratonie: brak
Niestety przypałętała się do mnie pewna dolegliwość. W tym tygodniu w pon, wt oraz śr zrealizowałem 3 treningi biegowe. Łącznie 40 km. Był i trening tempowy i siła biegowa i rozbieganie. W czwartek wybrałem się natomiast po raz pierwszy dłuższej przerwie na siłownię. Zrobiłem ogólnorozwojówkę. Na nogi przysiady ze sztangą, uginanie nóg na maszynie leżąc (na dwugłowe) oraz prostowanie siedząc (na czwórki). Przed snem zorientowałem się, że czuję kłucie za kolanem po wewnętrznej stronie nogi (na zdjęciu zaznaczyłem dokładnie miejsce bólu). Myślałem, że to jakieś lekkie naciągnięcie i rozchodzę to. Niestety, dziś ból nadal mi doskwiera. Uczucie silnego kłucia pojawia się przy podniesieniu nogi i zginaniu jej (tak jak w kroku biegowym). Kłucia nie czuć przy chodzeniu, leżeniu, siedzeniu. Ale gdy np. wchodzę po schodach co drugi schodek, to już ten dyskomfort się pojawia. Podobnie przy zakładaniu, czy zdejmowaniu spodni. Co to może być? Jakieś rady jak sobie z tym poradzić? Mam nadzieję, że to nic poważnego i obejdzie się bez wizyty u fizjo lub ortopedy.

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kompletnie nie mam pojęcia, co to może być, ale całkowicie odnajduję się w Twojej sytuacji. Od pewnego czasu mam taką samą dolegliwość jak Ty. Jeśli jestem mało aktywna ustaje, ale nawet po lekkich ćwiczeniach ponawia się. Myślałam, ze to jakieś naderwanie, ale to zostało wykluczone. Ból po raz pierwszy pojawił się u mnie po ćwiczeniach cardio. Nie wiem jak sobie z nim poradzić, bo maści przeciwbólowe nie sprawdzają się. Rozcieranie bolącego miejsca także nie. Może ktoś z Was zmagał się z czymś podobnym i poradził sobie.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 0h58m23s
- Życiówka w maratonie: 4h39m51s
Przeszło? Mam nadzieję, że tak, bo takie objawy mogą wskazywać na entezopatię. Ja mam coś takiego, tyle że po drugiej stronie dwugłowego i męczę się z tym ponad pół roku