Zastrzyk z kwasu hialuronowego
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Byłem wczoraj u ortopedy. Nic mi się nie działo, do kontroli po wcześniejszych zawirowaniach zdrowotnych. W każdym razie, przy okazji wyszło, że mam słabe smarowanie w kolanach i przydał by się zastrzyk poprawiający smarowanie. Mam pytanie na ile coś takiego wyłączy mnie z treningu? Nadmieniam, że kolano mnie nie boli, tylko trzeszczy, chodzi mi tylko i wyłącznie o to żeby nie popsuć efektu zastrzyku.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Na poczatku przygody z bieganiem strzykalo mi w kolanach ,ortopeda stwierdzil ze wszystko ok tylko smarowanie słabe. Oczywiscie ze względów finansowych nie zdecydowalem sie na zastrzyki ,a po wizycie u fizjoterapeuty wziąłem sie za cwiczenia wzmacniajace i konsupcie wlasnej roboty galarety drobiowej z lapek kurzych . Dzis zero problemow z kolanami .
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja tam wolę zastrzyk. Biegam już wiele lat, dosyć szybko, większość niestety po twardym. Kilometraż dosyć spory. Uważam, że zdrowie jest najważniejsze ale mimo wszystko nie chcę robić jakiejś mega długiej przerwy zwłaszcza, że zima jest ciepła, nie jest ślisko i fajnie robi się bazę i można spoko dymać nawet ponad 100 km na tydzień.
-
- Zaprawiony W Bojach
Wiesz, pewnie, że zastrzyk to nic miłego. Ale skoro lekarz poleca to raczej nie będę nic innego kombinował. Nie wiedziałem, że z tego mogą wyjść jakieś komplikacje.
Wyszło, bo lekarz kazał mi się porozciągać, położył mnie na kozetce i sprawdzał dokładnie zakresy ruchów w poszczególnych stawach. I potrząsał na wszystkie strony moimi nogami. To jest dokładny facet.
Wyszło, bo lekarz kazał mi się porozciągać, położył mnie na kozetce i sprawdzał dokładnie zakresy ruchów w poszczególnych stawach. I potrząsał na wszystkie strony moimi nogami. To jest dokładny facet.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Miałam takie zastrzyki (3 dawki) ostatnio robione, niby lekarz powiedział, żeby nie biegać przez tydzień po nim, ale ja do lekarza na rowerze przyjeżdżałam, więc stwierdziłam, że skoro na rowerze można, to i trochę pobiegać nie zaszkodzi. Tym bardziej, że właśnie kolano trzeba rozruszać po zastrzyku, żeby to się równomiernie porozkładało. Myślę, że zabraniają biegania, gdy jest jakiś silny ból (ja nie miałam) i trzeba poczekać, aż kwas się dobrze wchłonie, nasmaruje co trzeba i ogólnie - zacznie działać, i wtedy dopiero biegać. Jeśli nie ma jakiegoś specjalnego bólu, to chyba można od razu. Ale uprzedzam - to moja własna interpretacja.
-
- Zaprawiony W Bojach
Sugeruje, 2-3 dni nie biegać. Obecnie jest kilka preparatów na rynku. Są takie w trzech dawkach i są w jednej. Miałem to podawane kilkakrotnie. Zastrzyk ma "nawodnić"chrząstkę stawową. Trzeszczenie spowodowane jest przez ucisk rzepki na chrząstkę stawową.
Chondromolacja, bo o tym mówimy jest skutkiem przeciążeń oraz braku, regularnych, stosownych ćwiczeń. Dużo dobrego może zdziałaś dobry terapeuta.
Sugeruje aby przez dwa-trzy dni nie biegać ponieważ po podaniu zastrzyku następuje wypełnienie przestrzeni stawowej i kolano po prosty, przez kilka dniu musię się do tego dostosować. Zastrzyk jest skuteczny, jeżeli chrząstka nie została definitywnie wytarta. Lekarz, po diagnostyce musi określić stopień chondromolacji.
Chondromolacja, bo o tym mówimy jest skutkiem przeciążeń oraz braku, regularnych, stosownych ćwiczeń. Dużo dobrego może zdziałaś dobry terapeuta.
Sugeruje aby przez dwa-trzy dni nie biegać ponieważ po podaniu zastrzyku następuje wypełnienie przestrzeni stawowej i kolano po prosty, przez kilka dniu musię się do tego dostosować. Zastrzyk jest skuteczny, jeżeli chrząstka nie została definitywnie wytarta. Lekarz, po diagnostyce musi określić stopień chondromolacji.