Po szyciu łąkotki przyśrodkowej - 12 tyg. kolano nadal boli

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kemotin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

03.09.15 miałem artroskopie lewego kolana - szycie łąkotki przyśrodkowej.
Kolano nadal boli, był wysięk ok 2 tygodnii - 2 punkcje, przerost błony maziowej wyszło na USG, kolano czuje że jest gorące.
Po artroskopii 6 tyg. leżałem na wozie - tak zalecił lekarz, następnie powoli rehabilitacja.
Zrobiłem ponownie rezonans i wyszły dziwne rzeczy:
1. W sąsiedztwie dystalnego przyczepu wiązadła właściwego rzepki widoczne skostnienie wymiarów: 11x4x6 mm z widocznym obrzękiem szpiku w obrębie zmiany jak i w części sąsiadującej kości piszczelowej. Obraz w pierwszej kolejności odpowiada niezrośniętemu jądru kostnienia z cechami konfliktu mechanicznego na tej wysokości.
Czy ktoś mi może pomóc skąd się to skostnienie wzieło? Czy jest może wynikiem zabiegu i czy może powodować dolegliwości bólowe?
2. Obrzęk szpiku widoczny również w obrębie przynasady kości udowej przy przyśrodkowej krawędzi kłycia przyśrodkowego kości udowej oraz podchrzęstne w obrębie kłycia przyśrodkowego kości piszczelowej.
Czy może mi ktoś powiedzieć czym może być spowodowany obrzęk szpiku?
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

rozumiem, że nie konsultowałeś tego z żadnym lekarzem, tylko wolisz zaufać obcym ludziom na forum? :ojoj:

kemotin pisze:Po artroskopii 6 tyg. leżałem na wozie - tak zalecił lekarz, następnie powoli rehabilitacja.
mnie tylko martwi to...
w/g mojej wiedzy leżałeś za długo bez ruchu, no, ale ja to może się nie znam
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

Niewykluczone,że wykonywane ćwiczenia były zbyt intensywne. Czy masz pełną ruchomość w kolanie? Zmiany w obrębie więzadłą właściwego rzepki mogą sugerować,że nie masz pełnego wyprostu w kolanie i przeciążasz je. To tylko sugestia na podstawie Twojego opisu
Byłeś na konsultacji u lekarza ?
kemotin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam wyprost jest pełny, ale zgięcie kolana juz nie. Brakuje niewiele , ale gdy zginam do końca zaczyna lekko boleć i jakby mnie coś blokowało. Rehabilitant co spotkanie (1 raz w tygodniu) robi. mobilizacje rzepki, a później ćwiczymy. W domu ćwiczę tak zalecił rano 45 min i pod wieczór 45 min. MOŻE faktycznie za dużo ĆWICZE - ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ ĆWICZEŃ - CZY TO POMOŻE???

Aha i jeszcze jak ćwicze, tzn. zginam kolano leżąć coś mi przeskakuje pod rzepką??? Co jest grane???. Jak zaczynam ćwiczyć noga przestaje boleć. Po ćwiczeniach robię okład i później noga znowu zaczyna pobolewać.
Zrobiłem jeszcze przedwczoraj usg i co wyszło - jeszcze okazało się że mam małego torbiela pod kolanem - mam załamkę.

U lekarza byłem, dał mi dalej L-4 i dalej ćwiczyć. Przede wszystkim wzmocnić mięsień czworo głowy uda - powiedział.
O torbielu jeszcze nie wie.

Następna wizyta u lekarza 15.12.15.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ