Rzepka w kolanie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
freeRun92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam biegaczy.
Otóż mam następujący problem. Kilka lat temu ćwiczyłem lekkoatletykę, skok w dal, biegi na 100m, 300m i kilometr. Ćwiczyłem wtedy dość intensywnie i w pewnym momencie zacząłem mieć problemu z kolanem. Wyskoczyła mi gulka bezpośrednio pod kolanem, bardzo podatna na dotyk, wystarczy że lekko się w nią uderzę i czuje przeszywający ból. Jeden lekarz powiedział mi że to guzowatość kolana, drugi że za bardzo je obciążałem. Obydwoje zalecili mi zaniechanie sportu, a przynajmniej zmniejszenie intensywności treningów. Pasja jednak wzięła górę nad rozsądkiem i ćwiczyłem dalej, aczkolwiek trener dawał mi specjalne ćwiczenia które miały odciążyć to kolano. Przestało boleć, potem przestałem trenować. Od niedawna gram dużo w piłkę i problem powrócił. Gdy wracam do domu po ostrym treningu czuję ból w kolanie, najbardziej gdy je uginam. Miał ktoś może podobnie? Ma ktoś może jakieś zalecenia?
PKO
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

Z Twojego opisu wynika ,że z jakiegoś powodu przeciążasz więzadło właściwe rzepki.
Proponuję udać się do dobrego fizjoterapeuty, który oceni nie tylko kolano,ale obydwie kończyny dolne.
Skąd jesteś?
Ads86
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kazdy lekarz ci powie zeby ograniczyc ruch itd. a najlepiej z domu nie wychodzic wogole. A tak na powaznie to jezeli kolono mocno boli musisz zrobic przerwe ze 2 tyg od cwiczen i poszukac fizjoterapelty ktory pomoze ci poradzic sobie z problemem tak jak kolega pisal.
olafstyks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Współczuje ta kontuzja to poważny problem. Lepiej sobie na jakis czas odposcic zeby wszystko się dobrze zrosło niz pozniej miec problem z kolane do konca zycia. pzdr.
zetkabe
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38,56
Życiówka w maratonie: 3.11,50

Nieprzeczytany post

olafstyks pisze:Współczuje ta kontuzja to poważny problem. Lepiej sobie na jakis czas odposcic zeby wszystko się dobrze zrosło niz pozniej miec problem z kolane do konca zycia. pzdr.
Ty sobie odpuść spamowanie i udawanie, że odpisujesz, chcąc pomóc
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ