ból stawów- prawie wszystkich :)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,

mam prośbę o pomoc w obraniu kierunku leczenia/specjalistów. :)

Objawy:
Bolą pięty rano (tak jak przy achillesach), bolą kolana przy pierwszym pełnym "zgjęciu", bolą biodra jak siedzę po turecku 10 - 20 minut, bolą łokcie przy mocnym "zgjęciu" przez dłuższy czas. Wszystko to bóle chyba stawów :)

Co badano:
Badano mi krew pod kątem reumatyzmu (stanów zapalnych itd)- wszystko ok.
Zrobiono mi USG pięty, stopy, achillesa, łydki i wszystkiego dookoła- Lekarz sugerował, że jestem symulantem i że nic nie ma prawa mnie boleć :)

I dalej....
Internista sugerował, że niektóre bóle mogą pochodzić od kręgosłupa i objawiać się właśnie bólem stawów. Ból pojawia się u mnie jak stawy są przez jakiś czas nie używane (zastane kolana i pięty- bolą 1 - 2 ruchy w pełnej ruchliwości stawu, potem jest ok) lub przy "złym" ułożeniu stawu przez jakiś czas (siedzenie po turecku)- też ból mija jak rozruszam staw. Nie jest to coś, co pojawiło się w przysłowiowym wczoraj, od dawna tak mam :)

Biorę pod uwagę dwie opcje.. ale bo to olewam i się przyzwyczajam- nie jest to przyjemne ale da się żyć :) albo próbuję szukać specjalistów którzy są wstanie mi pomóc (Warszawa+okolice Legionowa)

Aa... dodam jeszcze parę słów o mnie:
Waga 75 kg
Wzrost 175 cm
Wiek 29 lat
Ogólnie od zawsze uprawiam jakiś sport (bieganie, rower, basen, siłownia). Ostatni rok trochę się zasiedziałem, ale ogólnie jestem osobą "sprawną" fizycznie.

Jakieś podpowiedzi/sugestie?
PKO
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj!

Może warto abyś wplatał w trening ćwiczenia równoważne, stabilizujące stawy.
Sugerowałabym również zrobienie pełnej morfologii krwi ( w tym poziom CRP) + badanie moczu!

Warto również wybrać się do fizjoterapeuty, aby zbadać porządnie wymienione przez Ciebie stawy.

Jeśli masz pytania, chętnie odpowiem!

Pozdrawiam
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia jakieś robię :)
bez 7 i 11 co trening
http://bieganie.pl/?cat=2&id=1069&show=1

+unoszenie nogi siedząc (z opartymi plecami- stopa "skręcona" do zewnątrz- trening na te mięśnie od środka nogi)

i oczywiście co trening brzuszki ze skrętem tułowia i "świeca" na dolne partie brzucha :)

do tego ok 10 minut rozciągania.

Wydaje mi się, że o stabilizację "zadbałem". Co prawda rozbieguję się po przerwie dopiero od 5 tygodni, ale od samego początku robię pełen zestaw.

I nie ma znaczenia.. biegam nie biegam.. bolało, boli, i pewnie będzie boleć jak czegoś nie wymyślę :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

idź do dobrego fizjoterapeuty
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:idź do dobrego fizjoterapeuty
gdzie znajdę dobrego fizjoterapeutę? Potrzebuję jakiś konkretnych namiarów na osoby sprawdzone.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z jakiego rejonu Polski jesteś?

Ja miałem podobne objawy do Ciebie. Zaczeło się od bólu achillesów. Potem jakoś to wszystko szło po kolei, nie potrafiłem sobie poradzić z tą kontuzją, chodziłem od fachowca do fachowca. W pewnym momencie już tak miałem, że wydawało albo może tak było, że boli mnie wszystko. Dopiero jak natrafiłem na dobrego specjalistę wszystko z dnia nadzień zaczeło się prostować.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Może jedz produkty bogate w kolagen?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Ja bym powtorzyl te badania na RZS. Tylko Cie boli, czy I lekko puchnie?
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mieszkam w Legionowie, tak więc interesuje mnie Warszawa i szeroko pojęte okolice Legionowa. :)

Od kiedy powiedziano mi, że jestem zdrowy (i jak to określił pan od USG "ja nie mogę stwierdzić że Pan udaje, bo może USG wszystkiego nie pokazało i jednak faktycznie coś Panu jest") przestałem swoje dolegliwości traktować jako kontuzję i myślę o tym jako o swojej cesze :) Dlatego też od 5 tygodni radośnie biegam (po paru miesiącach przerwy) i myślę o ewentualnym leczeniu się :)

Kolagen- zaopatrzyłem się w preparaty na stawy w piątek (siarczan glukozaminy + chondroityna)- czy masz na myśli tego typu suplementację?

pięta: ból przy rozruchu (jak długo siedzę lub po nocy) + ból przy mocnym ucisku, ale trzeba wiedzieć jak uciskać :) przy lekkim "lekarskim" macaniu bólu nie ma.

objawy innych stawów- ból przy rozruszaniu. Bólu przy dotyku (jeszcze) nie ma :)

Brak opuchlizny.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

XchmieluX pisze:

pięta: ból przy rozruchu (jak długo siedzę lub po nocy) + ból przy mocnym ucisku, ale trzeba wiedzieć jak uciskać :) przy lekkim "lekarskim" macaniu bólu nie ma.

Brak opuchlizny.
Miałem dokładnie to samo. Pomogła wizyta u fizjo. Do tego zalecił mi porządny zestaw ćwiczeń i jest ok.
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

acha... miałem 10 wizyt u fizjoterapeuty na achillesy (masaż 15 minut na achillesa + lasery + ultradźwięki + krio). Za dużo to to nie pomogło :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

XchmieluX pisze:acha... miałem 10 wizyt u fizjoterapeuty na achillesy (masaż 15 minut na achillesa + lasery + ultradźwięki + krio). Za dużo to to nie pomogło :)
Ja też chodziłem do jednego takiego. 7 wizyt i zero efektu.

Achilles jest skutkiem kontuzji a przyczyna z reguły tkwi gdzieś indziej.

Od siebie polecę Ci:
-rozciąganie łydek ( fizjo kazał po 7 minut każdą)
-rozciąganie achillesów
-rozciąganie dwógłowych ( u mnie tam był najwiekszy problem i to skutkowało bólem pięt)
-rolowanie wałkiem kuchennym achillesa

To jest sprawdzony przeze mnie zestaw który polecam znajomym i póki co to w każdym przypadku się sprawdził
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Tylko ze kolege bola prawie wszystkie stawy, lokciowe tez, wiec nijak to sie ma do achilesow (ktore sam przerobilem ;)).
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:Tylko ze kolege bola prawie wszystkie stawy, lokciowe tez, wiec nijak to sie ma do achilesow (ktore sam przerobilem ;)).
no ale ja się odniosłem do bólu pięt
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

XchmieluX pisze: Kolagen- zaopatrzyłem się w preparaty na stawy w piątek (siarczan glukozaminy + chondroityna)- czy masz na myśli tego typu suplementację?
Raczej mialem namyśli naturalny kolagen: nozki świńskie, parówki, salceson, pasztetowa, wywar z kurzych lapek, skorki swinskie, szpik kostny czy rosol.

Chcesz byc zdrowy i sprawny cale zycie, to nalezu odzywiac sie poprawnie.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ